Oblíbené příspěvky

pátek 21. října 2011

Battle Scarred


Jen několik málo kapel pojmenovalo své album jako jejich domovské město. Vy jste to udělali a hrdě ho nosíte. Prozraďte něco o vašem city a trochu nám ho přibližte.
Jo. Naše město a náš fotbalový tým je celý náš zatracený život! Naše město Gefle a všechno kolem něho upřímně milujeme. Není to nějaké velké město. Ale vlastně není ani nijak malé. Je prostě perfektní a se vším všudy. Máme nějvětší „coffeybrand“ ve Švédsku (taktéž dost populární v zahraničí) nazvaný Gevalia (pod tímto latinským názvem to můžeš znát i ty a vlastně to značí i naše město).
Jsme přístavním městem a proslavily nás i ocelárny nebo mlýnice. Dobrá...Další informace jsou sdělené na našem novém CD.

A co vy a Spirit of 69 a původní kořeny skinheads, potažmo rudeboys, jamajská muzika atp.? Následujete tuhle cestu nebo se raději označujete za novodobější skinheads a punx?
Takže. Pokud budu mluvit za sebe, tak můžu říct, že vedle Oi! a punkrocku skutečně miluju reggae a ska. A myslím, že budu mluvit i za všechny když řeknu, že jsme pořád punkeři v našich srdcích. Navzdory tomu, že nám stářím postupně ubývají vlasy, hahaha. Jednou punk-navždy punk!
Podle mě mezi těmi dvěma styly moc rozdílu není.

Stejně mám v hlavě trošku pošetilou otázku. Dalo by se tedy říci, která z těch dvou kultur je přeci jen lepší? Haha. Punkeři nebo Skins? Vím, že oba představitelé mají dost problémů třeba kvůli své vizáži, ale kdo z nich je více přijatelný třeba pro společnost z vašeho pohledu? 
Jo, máš pravdu. Obě kultury si se společností zažívají kvůli svému výzoru své. Lidi často věří, že co skinhead to pravičák a že punkeři jsou levičáci. A já můžu říct jen to, že ve Švédsku tohle třeba neplatí. Ale ne jen tady. Vídám čím dál tím více pravicových punkerů a levicových skinheadů např.v Německu...
Osobně si myslím, že toto značkování této scéně jenom škodí. Nechte si každej svoji politiku pro sebe a udržujte scénu čistou! Necháme se příliš mnoho ovlivňovat médii a veřejností...Ale zpátky k Tvé otázce. Podle mě jsou pro veřejnost více akceptovatelní Punx.

Jakou nejvíce exotickou Oi! kapelu jste měli možnost slyšet? A líbila se?
Exotickou bandu? hahaha... Dobře. Generation 69 ze Singapuru. Je to fakt dost dobrá kapela.

Kdybys TEĎ mohl něco změnit, tak co by to bylo? Co tě trápí každým dnem?
Pivní daň, drahota, předražený benzín, představitelé naší země...Ve Švédsku nyní máme v parlamentu sebranku, kterou bys mohl přirovnat třeba k Britské Toryovské Straně. A dělají všechno pro to, aby pracujícím ztěžovali život. Takže tím bych asi začal. To mě trápí nejvíc. Uvidíme, co přinesou blízké volby...

A co váš nejhnusnější a nejlepší životní zážitek? Čekám netrpělivě na zpovědi, haha.
Asi záleží na úhlu pohledu na tu danou věc. Neměl bys nikdy nechat, aby tě nějaká špatná zkušenost odradila nebo srazila na zem. Ve všem se snaž najít vždy něco dobrého a od toho se odrazit a ze zbytku se poučit. Ale možná, že moje odpověď nebyla dost punková, že?? Dobře, polepším se. Nejhorší: když dojde pivo. Nejlepší: batoh plný piva. Hahahaha...

S jakou kapelou byste si rádi zahráli? Klidně můžete jmenovat už nějakou nehrající.
Oh! Určitě s The Toy dolls... Nejlepší kapela co kdy byla!!!!

Myslíte, že internet naši scénu zabíjí? Nebo je zde ještě dostatek místa pro „oldschoolovky“  jako jsou tištěné fanziny, DIY věci atd.? Akceptujete stahování hudby z různých webů?
Ne. Internet udělal určitě pro naši scénu hodně dobrého. Myslím, že pro tištěné ziny a DIY tady bude místo pořád. Stahování je už věc jiná. Pokud se k tomu ale postavíme všichni tak jako třeba já, tak je vyhráno: Stahuj co chceš. Ale pokud se ti to líbí, tak neváhej a kup si to! 

Dokážeš si nějak představit budoucnost Evropy? Směřuje dobrým směrem? Nebo víš o nějakém lepším řešení?
Oh. Tenhle typ otázek je pro mě dost krkolomný....zkouším žít den po dni a nějak nevnímat všechny ty problémy okolo. Protože bych se jinak zbláznil. A stejně bych jako jedna malá individualita nic nesvedl. Takže raději vypnu TV a relaxuju s vychlazeným pivkem při poslechu skvělé muziky...

A o politiku se zajímáš? Má politika jako taková místo ve skinhead/punkové scéně ? Jaký je tvůj názor na ten náš Kapitalismus?
Ano i Ne...Vysoká politika je součástí tvého každodenního života. Ale extrémní politika...Ne. Věřím, že každý člověk má právo mít své vlastní názory. Ale jak už jsem zmínil nahoře. Tahle scéna je denně ničená levicovým i pravicovým extremismem. A opravdu věřím, že extrémní politika více zraňuje než že by pomáhala. Takže každý ať si nechá své názory pro sebe. 

Zahráli byste si rádi u nás v ČR? Co víte o naší zemi? A co bysme museli přichystat, když bysme vás chtěli pozvat?
Oh ano! Země s nejskvělejším pivem na světě! Obvykle piju pouze České pivo a moc rád bych k vám jel a zahrál si u vás...pokud byste nás chtěli pozvat, tak nám stačí jen připravit dostatek alkoholu. Co vidíme, to taky vykalíme. Hahaha... 

Koluje vám v žilách vikingská krev? Jste hrdí na své předky? Zajímáte se o Ásatrú a je tento zájem podporován i ve školách?
Určitě. Krev vikingů v našich žilách je! A samozřejmě, že jsme na to hrdí! Stejně jako řecká mytologie, tak i naše Ásatrú je velice zajímavým náboženstvím. A tím, že jsme jeho součástí, tak o to více zájmu to v nás budí. Bohužel ve školách jsme se o tom učili jen velmi málo. Ale já doslova miluju ty staré příběhy a vždycky jsem je rád četl. Vlastně tak činím do teď.
Prozraď mi něco víc o té bájné koze instalované na náměstí Gefle každou zimu. Proč bývá tento symbol každoročně pohřben v plamenech? Jde snad o nějaký satanistický rituál třech šestek? Haha. 
Tradice té Kozány sahá zpět do roku 1966, kdy se zde poprvé postavila a hned se zapsala do Guinnesovy světové knihy rekordů, protože byla 13 metrů vysoká, 7 dlouhá a 3 tuny těžká. V roce 1969 byla poprvé podpálena vandaly na Silvestra a shořela na prach (To je to co my nazýváme Spirit of 69). A od té doby je vždy podpalována rok co rok. Stala se z toho už taková tradice. Dnešní koza je mimochodem už vysoká 16 metrů...
Ve vašich textech se často objevuje slovo Bůh nebo Kristus. Vím, že se zajímáte převážně o Ásatrú, které je ovšem taktéž trochu spjato s křesťanským učením. Věříte v Boha? Jak se díváte na novodobé kostely a na Křesťanství jako takové?
Ani mi moc nepřipadá, že bychom slova jako Bůh nebo Kristus nějak v našich textech používali...Ale možná máš pravdu. Ale nikdo z nás se o to náboženství nezajímá. Ale na druhou stranu všichni jsme byli narození jako křesťané (jako ostatně každý tady ve Švédsku, s výjimkou lidí pocházejících z jiných kultur). Ale i tak vskutku nemáme co říct ke kostelům ani k církvi ani ke všem těm věcem okolo. Není to věc, která by nás formovala. Jsme přeci punk band.

V songu „
Nowhere to hide“ slibujete sladkou a krvavou pomstu kriminálníkům a vrahům! Máte u vás ve Švédsku trest smrti ? Jste odhodláni napravit křivost justice a vzít právo do svých rukou? Sledovat a zničit jednoho dne vraha nevinné oběti ? Jaká je vaše justice? Není moc benevolentní ?
Ta píseň je hlavně o těch, kteří zneužívají děti. Ideu k této písni máme od Colina, který zpíval ve Vanilla Muffins. Říkal, že hrozně moc lituje toho, že o tomto problému nikdy nic nenapsal.
Tak jsme to udělali za něho. A tak vznikla ta píseň. Ve Švédsku nemáme trest smrti, ale přál bych si, aby tady byl...na 100% !
Můj kámoš toto léto navštívil s dětma a manželkou vaši zemi a říkal mi, že všude okolo jsou lesy plné hub. Proč je vlastně nesbíráte? Vy nejíte houby? Bojíte se snad pořád ještě Černobylu? :-) A když už bych jednou byl švédským turistou, tak co bych měl určitě navštívit? Co je vám vlastně bližší? Divočina nebo města?
Hahaha... To je poprvé v mém životě kdy dostávám v rozhovoru otázku týkající se hub :-D (Švédi, ale nemyslím tím nás v kapele, běžně houby sbírají). Ale Švédsko je tvořeno ze 70% lesy. A 80% populace žije ve městech...Takže jednoduchou matematikou dojdeš k odpovědi ;-)

Angličtina seveřanů je fakt dobrá! Učíte se ji od školy nebo už ve školkách? Nebo se hodně od mládí díváte na anglicky mluvené filmy?
Ano. S angličtinou začínáme ve školách ve věku 9ti let. Ale oproti mnoha evropským zemím nedabujeme filmy do vlastního jazyka. Takže všechny anglické filmy se na nás valí tak jak jsou a dole nám pouze běhají titulky. A to je to, co nás dle mého názoru tak dobře vede k angličtině.

Jaká byla atmosféra na letošním Kuggnas festivalu, kde jste hráli s Forbidden Rage? Odlišuje se něčím vaše scéna od jiných evropských zemí?
Ahh.. Kuggnäs je vždycky skvělý! Chodí tam kolem 1500 lidí a všichni tam jdou za stejným cílem. Hudba a chlast. Atmosféra je vždycky naprosto úžasná! ...A jestli je naše scéna odlišná od ostatních?? Odpovím ano i ne. Jen zřídka zde máme velké festivaly. Ale pořád existují lidé co se o něco takového pokouší. Ale nelze to porovnávat například s Německem, kde jsou velké fesťáky každý víkend. Nemáme nic čím bychom se v tomto ohledu mohli chlubit. Ale máme několik hodně dobrých kapel. A také skvělé obecenstvo! 

Co byste chtěli vykřičet do světa na konci tohoto rozhovoru?
Děkujeme moc za rozhovor!!! Doufám, že si u vás brzo zahrajeme.
Takže udržujte zásobu pivek! ...A mrkněte se po našem novém CD "Gevalia" !
Cheers!! /Puncc

Žádné komentáře:

Okomentovat