Oblíbené příspěvky

pátek 21. října 2011

Randall Gruppe

„...V Itálii běžně vidíš punkery na skinheadských show a naopak. U nás je vše divně upjaté. Asi k tomu přispěla radikalizace obou stran v polovině 90 tých let. Já mám spousty kámošů co jsou punks a nemám problém s nimi zajít na pivo a pokecat. Nemluvě o tom, že celá skins muzika byl z počátku punk...“


Randall Gruppe - tolik přetřásaná kapela...Funguje ještě formálně tento hudební spolek? Zdánlivě už ne. Nahráváte nové písně a nebo je potíž sehnat muzikanty? Nebo se v dnešní době nevyplatí vydávat nosiče, když si lidi všechno stáhnou z netu?
A to se ptáš zrovna dnes, když máme celkem úspěšný comeback?! Ok, nějakých pár let šlo RG  do kopru díky tomu,že nás opustil Ledovej, který si sbalil pár buchet a šel do světa. Tam si našel další buchtu, utvořil malého Ledíka a má se fajn. Pulčík k nevíře zplodil taky dítě, Mároš si ještě k větší nevíře pořídil slečnu, Rak byl vykopnut a já se tak nějak protloukal...To jen tak na okraj. Po pár letech jsme si řekli, že je tu nuda a byla by potřeba trošku si zas zablbnout. ...Dnes máme dva nové členy. Já přeskočil od bicích k base, tam sednul Šulec a kytaru převzal Robo. Jede se dál a řekl bych, že to je dnes asi ta nejlepší sestava RG!!!
Samozřejmě se chystáme něco i vypotit na disk. Máme pár předělaných skladeb a nějaké úplně nové. Kdy a pro koho to vydáme, to je ještě otázka. Každopádně to bude další náš zločin. Můžete se těšit.

Jakou akci, na které RG hráli, pokládáš za nejlepší, nejpovedenější a kde všude v jakých koutech jste hráli? Proběhla také nějaká cizina? Kdepak je atmosféra lepší a uvolněnější – u nás nebo za čárou?
Nejlepší je každý koncert. Každý se musí užít tak, jako by byl poslední. Na naší scéně to tak může být do písmene. Vážíme si všech co nás kdy kam pozvali. Je za tím kus práce a i odvahy. Nebylo by fér tady nějaký koncert vyzdvihnout a jiné zatratit. Přesto určitě byla sranda když jsme hráli s Třema Sestrama. Přijelo tam na nás plno lidí. Dobré koncerty byly v Itálii. Záleží na tom, kdo na koncert příjde. Lidi dělají atmosféru. Pokud se nechtějí hnout, nenaděláš nic. Takových akcí je škoda, ale s tím nic jako kapela neuděláme. To, že zrovna tento koncert může být poslední by si měli uvědomit i lidi. My se snažíme pokaždé odehrát co nejlíp to jde.

S kým byste si v budoucnu rádi zahráli? Máš nějaký „tajný“ muzikantský sen? Touha je zázrak, ale stěží jde splnit opravdu vše...
Já jsem si nikdy nevytvářel nějaké modly nebo idoly. Nemám žádnou představu o kapele se kterou bych si chtěl zahrát. Rádi si zahrajem s kýmkoliv. Jde o to, aby to byla pořádná show a všichni si to užili...No, i když dát si s Lemmym panáka Jacka by nebylo vůbec špatný....

Jak se dáte stylově zařadit? To prohlášení „Punx not red“ na obale jste mysleli ohledně stylu nebo šlo jen o recesi? Jak bys subjektivně pojmenoval váš styl?
Spousta skins si myslela, že punk je prolezlej komoušema, že jde jen o zfetované trosky...To by těžko tahle muzika a subkultura přežila tolik let. Na punkové scéně je mnoho dobrých kapel. V Itálii běžně vidíš punkery na skinheadských show a naopak. U nás je vše divně upjaté. Asi k tomu přispěla radikalizace obou stran v polovině 90 tých let. Já mám spousty kámošů co jsou punks a nemám problém s nimi zajít na pivo a pokecat. Nemluvě o tom, že celá skins muzika byl z počátku punk.
Každopádně žádná původní naše punková kapela nebyla rudá. Za totality mnohé z nich prožily pronásledování, o kterém se mnohdy dnešním skins ani nesnilo. Punk není rudej, i když by si to jistě mnoho lidí přálo.

Od 90tých let se kultura plešek a punkerů (někdy nejen v pravicových vodách) moc nesnese (spíše vůbec než moc). Vy jste svým způsobem podali smířlivou ruku a jakoby i brojili proti této bariéře. Byli jste pro-united :). Takže chodí na vaše koncerty i punks? No a nenajde se vždycky nějaký kretén co by se do nich navážel?
Nikomu smířlivou ruku nepodáváme. Pokud si někdo chce dát přes hubu, klidně si dát můžou...V poslední době na nás chodí všelijaká směs lidí. Nijak to neřešíme, ale zas na druhou stranu nám vyhovují malé koncerty. Osobně jsem pro spojení všech lidí, kteří si přišli poslechnout muziku a stejně jako nás je spousta věcí štve, a chtějí se ozvat.

Sleduješ momentální stav na Oi! Punkové či HardCore scéně? Předpokládám, že se spíše koukáš na diskografie kapel vycházejících pod DIM či Pure Impact než na Mad Butcher records a Los Fastidios ;-) Nebo se mýlím? Sleduješ i tzv. „redskins“ a streetpunkové kapely?
Dnes je té muziky strašně moc a abych řekl pravdu nesleduji nic. Informace si člověka najdou samy. Stačí, že zaregistruji, že vyšla nahrávka nějaké oblíbené kapely, ale kdo ji vydal už mi je celkem fuk. Poslouchám hodně muziky, hodně žánrů....pokud bych to chtěl sledovat tak asi celý den nedělám nic jiného. Jinak tě můžu ubezpečit, že jsem v tom hodně tolerantní. Třeba uznávám jako legendu Angelic Upstarts, i když Mensi je rudej jak opičí prdel. Zrovna tak mam rád The Oppressed a narovinu ti řeknu, že Agrese 95 je debilita...no a teď do mne kamenem.....

Pokud jsme u vnímání a vstřebávání undergroundové Oi!punkové hudby, tak se musím zeptat na Kill Baby, Kill!, jejichž zpěvák spáchal sebevraždu. Byli velice aktivní kapelou, která svou kontroverzí asi neměla obdoby. Mnozí je mají za nástupce Skrewdriveru. Líbí se Ti jejich produkce?
Jestliže někdo spáchá sebevraždu tak je zbabělec a s sebou pohřbí i to dobré, co před tím vytvořil. Sebevražda patří slabochům, stejně jako drogy. Tahle kapela mne nikdy neoslovila a tvrdit, že by mohli být něco jako Skrewdriver mi příjde jako hodně odvážné.  Ian zemřel tragicky, zpěvák Kill Baby Kill jako narkoman před nástupem do vězení. Tak si to přeber jak chceš. ...Že se mi kdysi líbila Iveta Bartošová ze mne naštěstí Pomeje neudělá:)

Vaše 1.CD se od druhého zvukově dost liší. Přijde mi to, jako bys na 2.vůbec ani nezpíval Ty. Které CD je Ti bližší? Mně určitě to debutové!
Obě CD byla nahraná ve stejném studiu. Rozdíl byl ten, že to první bylo po deseti zkouškách a dost se u toho vypilo...druhé trvalo trošku dýl. Máš dobrý sluch. Já totiž ani na jednom, krom sborů a chropotu, nezpívám. Navíc každé CD odhulákal jinej křikloun. Mám rád obě. První bylo vážně hodně drsný, mělo tu svoji atmosféru. Druhé zas proto, že jsem ho kompletně udělal, jak muziku, tak i texty. Zpěv je tam slabší, ale Mároš je Slovák a slovenština přeci jen jinak zní. Jenže kašlat na to. Mároš do toho jde srdcem a to je hlavní. Oi nebylo nikdy o umění. Málokdo si dokáže představit co je to hrát v kapele a k tomu ještě v Randall Gruppe.

Docela často hrajete s Orlík revivalem. Proč změnili název na Osamělí v lese? Snad kvůli autorským právům? A bere Tebe osobně ještě nějak ten revival, když jsi Orlík zažil několikrát naživo?
Jo za poslední rok jsme hráli se třemi revivaly Orlíku. Nevím co se to děje, ale Orlík má asi nějakou reinkarnaci. Orlík jsem zažil naživo a můžu ti říct, že ty revivaly je v pohodě strčí do kapsy. Jsou mnohem lepší než originál. Samozřejmě Orlík legenda je, jejich muzika asi nebude zapomenuta, byli holt první. Tím by to však mělo skončit. Není důvod z toho padat na záda.

Dnes se mladí k Orlíku fakt stále častěji vracejí. Tys uvedl, že už tenkrát byli karikatury? Proč? Proto, že personálně nevyšli z ryze skinheadského podhoubí? Můj názor je ten, že za sebou zanechali KUS práce. Sleduješ dnes dráhu Dana Landy? Chodíš na jeho koncerty?
Možná to lidem příjde jako něco výjimečného. Možná je to tím, že Orlík nikdy nebyl zakázan a i dnes není problém koupit Bílou ligu v obchodě. Mně ty songy přijdou dnes neskutečně stupidní. Možná, že ty nejlepší skladby jako Rytíři z Blaníku, nebo Práče ani nikdy nenahráli, což je škoda. Ano, já je tak už vnímal – karikatury sobě vlastní. Nebyli ze skinheadského podhoubí, ale taková byla tenkrát doba. Že to byli herci je věc druhá. Spíš Landa byl takový pózer co na koncertech provokoval k bitkám a potom v TV kecal něco o tom, že oni proti tomu tak nějak jsou. Podívej se i s odstupem na jeho tvorbu, i co kdy prohlašoval...Vždy udělal něco jen proto, aby to vzápětí popřel. Tím na sebe strhnul pozornost. Udělal si na tom celém svoji kariéru a to je vše. Myslím, že třeba naopak David Matásek si zachoval svoji tvář. Za Orlík se nestydí, neřeší to, bylo to a šmitec.
Dokázali, že se nastartovala druhá vlna skins u nás. Každý chtěl být skin, ale jen do první rány od cikána do huby. Pak zas všichni rychle zmizeli.

A když jsme u těch „comebacků“, tak 23.9. proběhne v Nitře křest CD Ondreje Ďurici. Křtít ho bude právě Dan. Zajímavé, jak se jejich cesty sešly. Myslíš, že by to bylo možné i před 10ti lety, v době B.Odporu? Je to tím, že se osobnost každého z nás vyvíjí, že nejsme tak zabraní do své cesty a že konečně přicházíme na to, že musíme táhnout za 1 provaz? Pokud bys měl možnost, tak bys na Ondreje Ďuricu jel?
Ondreje si pamatuji z jejich prvního koncertu. Byl to fajn kluk, skromnej a vděčnej za vše. Po mém návratu z vazby to byl už někdo úplně jiný. Velká hvězda, která na vše plivala. Nic mu najednou nebylo dobrý, pořád bylo málo peněz...Jenže to už začalo trošku na Slovensku přituhovat. Mezi náma-nebyl to žádný hrdina. Rychle se stáhnul, stačil vše pomluvit a tím si vytvořit aliby proč vlastně zmizel. Pak byl nějaký čas v armádě, snad to zkoušel i přes politiku, ale to jsou jen dohady. Že by ho najednou zase oslovil duch vlastenectví? Kde byl těch několik let, kdy to na Slovensku bylo fakt hustý? Nevěřím, že u něj došlo k pohnutí mysli. Nechci tady odhrnovat veškeré pozadí jeho projektu, ale já tohle už  z principu ignoruji. Pokud se to někomu líbí proč ne. Já to ani neslyšel a slyšet nechci. Z čehož je patrný, že na jeho koncert bych nejel a klidně si zas můžou kluci zapálit spolu zapalovače a popřát všem hezký večer.

Jakou československou kapelu nebo interpreta minulosti bys vyzdvihl a proč? A to samé by mě zajímalo i u současných autorů...
Jak už jsem řekl, nijak si žádné idoly nevytvářím...ale pokud z dlouhodobého hlediska koukám na kapely jistě za zmínku stojí třeba Šanov, 13. Století, Debustrol- to jsou naše legendy, co mají úžasný tah a výdrž. Hudební osobnost která nebude překonaná byl jistě Karel Kryl. Která z dnešních kapel obstojí, ukáže až čas. Bohužel většinou to dopadne tak, že banda natočí první dobré CD a pak se lidi rozprchnou do všelijakých projektů a tím to většina kapel pak zas zabalí. Těžko říct, jestli má dnes někdo šanci být jako Motorhead. Možná čas velkých kapel je pryč. Vše je dnes až moc spotřební.

Píseň „Bunch of Rascals“ je definitivně váš nejlepší kus! Seš si jejích kvalit vědom? :-)
O Rascals kdysi zpíval i Bruno a svého času v Brně fungovala i značka tohoto jména než se přejmenovala na příznačnější Hardset. Vy jste ale měli takové hadry taky, že? Když 2 party přijdou paralelně na stejné jméno, tak to může být docela ošemetné, ne? ;-)
Máš pravdu, tahle věc je asi nejvíc oblíbená. Baví mne ji hrát. Nakolik je to hit mi nepřísluší hodnotit, ale mám naše věci rád skoro všechny.
Bunch of Rascals byla banda týpků kolem Excaliburu. Patřil jsem k nim. Nemělo to žádný hlubší význam. Měli jsme jen trika Excalibur – Bunch of Rascals a na zádech byla taková kresba násilníků, což bylo moje dílo. Jezdili jsme na koncerty a podporovali tuhle skvělou kapelu. Občas někde padla facka, ale to už k rock and rollu holt patří.
Neexistovala žádná značka. Po ukončení Excaliburu, jsme tuhle bandu nakrátko přebrali a naše první CD jim bylo věnované. Já , Mário i Pusinka jsme patřili k Rascals, tak to bylo logické.
Hardset nemělo nic s náma společného. Možná si to pleteš s Rabiátem, což byl jejich gang.

Spatřuješ dnes s odstupem času v něčem zbytečnost? Staré party neexistují, přátelství jsou mrtvá...dřív se řešily kraviny, mnozí si hráli na elitu..Mrzela Tě pak zpětně nějaká ztráta?
Já v prvé řadě nežiju z minulosti. Dnes je dnes a co bylo včera už není tolik podstatné. Rád si vzpomenu na nějaké období svého života, ale ze vzpomínek nejde žít. Dnes je situace zase jiná, někdo přetrval, jiní odešli a jsou tu i mrtví...Zas můžu říct, že z mnoha lidmi jsem pořád v kontaktu, nebo o sobě aspoň víme. Potkat mne není zas takovej problém, takže kdo chce může se ukázat. Že si někdo na něco hrál...tak to je. Elita být musí, ukázat ostatním směr a hlavně ho udržet, což samozřejmě vyvolá mnoho pomluv a lží.
Člověk by měl spíš litovat toho, co nestihl udělat, co nestihl lidem říct...ne toho co udělal špatně. Důležité to je aspoň sakra zkusit.  Pokaždé je podstatné vstát a zase dál jít. Žijem tu každý sám za sebe, tak proč se trápit slabostí ostatních?

V jakých všech kapelách jsi působil nebo působíš? Randal Gruppe, Conquest...ještě něco bylo, je nebo bude?
Kdysi dávno to byla moje první kapela Zášt 8*, pak trošku nedoceněný electro projekt Order, kde jsem jen původně měl psát texty. Beowulf – celkem fajn kapitola, ale velmi trpký konec. Randall Gruppe – původní projekt ze kterého se stala kapela co mne vážně baví. Conquest je spolek starších pánů, výborných muzikantů, ale koncertně neaktivních. Jinak píšu texty ještě pro jeden projekt, ale kdo ví co z toho bude....a jestli něco ještě bude...Kdo ví? Pořád čekám, kdy mi Dan zavolá a řekne kámo jsem dost dobrej skinhead a ty jsi taky dost dobrej skinhead...rozjedem ten Orlík?

V Brně bylo tehdy snad od každé odnože subkultury něco. Jak bys popsal Kališníky? Byli vlastně u vás nějací? Dle mého názoru by mělo (čistě idealisticky) jít o pravověrného skinheada razící zlatou střední cestu. Ty to však můžeš vidět jinak. Jaký je Tvůj názor na Kališníky ?
Kališníci to bylo krátce po revoluci takový fenomén. Mělo jít v podstatě o české pojetí skinheads. Myslím, že iniciátorem tomu by opět Landa a lidi kolem něj. Pravda, myšlenka to jistě nebyl špatná, bohužel Žižku a husity měla spousta lidi spojená s náboženstvím a paradoxně s komunismem, kterej si z toho vykrad co potřeboval. V podstatě skins fungovali jako uzvřené party a každá parta měla to svoje. Existovala malá skupina lidí kteří tíhli k českému fašismu.........někdo byl kališník, jiný Oi skin. V polovině devadesátých let se většinou veškeré rozdíly smazaly.

No a když jsme u skinheadů...Jaký by vlastně měl skinhead být? Epicentrum vzniku byla multirasová sociálně slabá britská říše. Ovšem v českých podmínkách šlo především o národní a antietnický vjem. Jaká by byla ideální cesta? Měla se dále v rámci subkultury mládeže následovat větev Orlíku a českého skinheadství a nebo byla radikalizace a vznik kapel (jako Zášť :-) opodstatněná? ;-)
Myslíš, že by zde v 90tých letech bylo vůbec místo pro apolitické skinheadské kapely jako je tomu dnes?
Jak už jsem několikrát řekl, že jsem sice starej ale neznamená to, že skinolog. Prostě skins jsou neuchopitelná veličina, subkultura co žije sama pro sebe. Pravidla neexistují. I v té Anglii se lišili skins podle toho odkud pocházeli. Někde se scházeli s punks, jinde to byl problém...Dnes je přístup k informacím obrovský. V počátku to bilo o rvačkách s cikánama a levičákama. Možná když někam  patříš tak hledáš nepřítele. To už tak v lidech je. Pamatuji si v Brně, jak se bily čtvrtě proti čtvrtím...lidi se rádi vyčleňují a možná tím, že jsme generace co válku nepoznala, tak si ji vytvářela.
Hele každý by si měl žít po svém, ale pak si taky nést následky. Pokud jsi skinhead, tak to znamená, že jsi terčem pro okolí. Kolikrát si nás někde vyhlídli týpci a jen tak chtěli vyzkoušet jak jsou ti skíííni tvrdí. No a když dostali, tak najednou brebtali něco o tom jak bijem bílí a jaký jsme kurvy. Každej kdo si otevře hubu by měl počítat s reakcí, tak to je život. Jsi skinhead- respektuj svoje kámoše, ten kdo ti kryje záda je tvůj bratr, tvoje rodina. Přátelství s lidmi udržuji už déle jak dvacet let a je to nevídané. Spousta lidí nám tohle může jen závidět. Jsi skinhead tak měj rád svou muziku, svoje postoje a nikdy se nenech využít politickýma zoufalcema jako je nějakej Bambas. Tvůj životní styl je tvoje politika!

Ty devadesátý leta byli hodně divoký. Orlík vyčpěl a logicky muselo přijít něco tvrdšího. Ona i situace byla daleko vyhrocenější než je dnes. Jít přes město s holou hlavou byl vždy problém. Centrum ovládali cikánští kapsáři a bylo jich fakt hodně. Policajti se o nic nezajímali, možná nechtěli být za estebáky a tak nedělali vůbec nic. Kámoše tenkrát třeba pobodali na náměstí před fízlárnou a policajti na to čuměli z okna...Jasný, že tohle byla doba pro radikalizaci. A kapely typu  Tři Sestry už nikoho nezajímali. Myslím, že třeba i RG je politickou kapelou, soudě aspoň podle těch represí když někde hrajem. I dnes ale považuji songy o chlastu, holkách, nebo o satanech a bubácích za zbytečný. Vyrůstal jsem na punku, poslouchal Kryla, Hutku a v tom bylo vždy nějaké poselství, nějaký vzkaz. Vzniká spousta dobrý muziky a texty to často zazdí, škoda. Pokud chce někdo odpočívat tak stačí přepnout na MTV, tam ti Lady Gaga vysvětlí o čem ten život sakra je. Přijímat a vylučovat...o tom ale skins nebo punková muzika není.

Asi se už roky věnuješ bojovému umění. Čemu a jak dlouho? Slyšel jsem pár historek, že před šarvátkou vždy nasazuješ chránič ;-) Nebojíš se pak jednodušší identifikace na Tvoji stranu? Je to nutné? ;-)
Asi pět let dělám Muay thai, předtím kick box a kdysi dávno Musado. Tohle ale není o tom co děláš, ale co máš v srdci. Pokud to tam není, veškeré znalosti ti nepomůžou. Poznal jsem spousty kluků s výbornou technikou, ale měli strach. Ulice je o štěstí. Samozřejmě pokud děláš nějaký sport jsi sebevědomější, ale pak stačí jedno seknutí přes bradu a je po všem.
Jo můj chránič...zuby jsou drahý a bolí to. Nos, modřiny to všechno se ti zahojí, ale zuby...Pokud bereš chránič na zuby jako zbraň, pak je to jediná zbraň co u sebe mám. Možná by ses divil kolikrát ten kus gumy ukončil veškeré pokusy o rvačku. Jak si ho dáš do huby, tak soupeřům dojde, že to myslíš fakt asi vážně.

A ještě k tomu násilí...co vedlo k šarvátce s představitelem ex-Bulldog Boot Boys minulé léto? Vyřizování starých účtů nebo něco jiného?
Vladimíra nemám rád už spoustu let. Nadělal mnoho rozbrojů mezi lidmi, pomluv a nesmyslných lží. Plival na RG, že jsme náckové kteří chtějí infiltrovat nepolitickou scénu atd. Těch sraček fakt vypustil už hodně. Byl teda čas, aby si je ustál. Rozhodně jsem tam nejel s tím, že mu něco udělám. Jenže příležitost by se měla chytit. Já bych si pak nerad něco vyčítal. Navíc Vládík je zvyklej. V čase kdy prodával zeleninu na Václaváku, tak dostával skoro obden.
No a pokud bych ti měl popsat ten konflikt, tak převedeno do psí říše, náhle se z Bulldoga stal během chvíle spíš jorkšírek. Čekal jsem aspoň trošku odvahy a hrdosti, kdepak. Vše pak opět rozhodnul můj kámoš - chránič, že přestanu Vládika dál trápit a pošlu ho kam patří. Jenže kvůli kusu pryže se strhl takovej povyk, jako bych vytáhnul pistoli. Pak jsem dostal i maily, jak je hrozný že chodím na koncerty s chráničem na zuby atd.  Křiku jak na Woodstocku, když zapršelo. To je celý, možná dáme ještě někdy druhé kolo...uvidíme jakou budu mít náladu.

Jak vidíš směřování Evropy a její vývoj a vývoj společnosti a tohoto systému v budoucnu?
Rozhodně nechci být prorokem. Pokud máš na mysli EU. Tak to byl utopický sen už od samého začátku, což se dnes už jen potvrzuje. Bohaté státy doplací na ty chudé. Ztrácíme vlastní identitu, ale to už jsme nějak volně navázali na RVHP – tedy pro nás nic nového. Trošku jsem během pár let projel západní Evropu a není o co stát. Pokud situaci převedeš na obyčejný život, tak na Západě je vše řízené mocí peněz. Od škol počínaje po zdravotnictví konče. Stejně tak jako bydlení. Nemáš peníze, žiješ v přistěhovalecké čtvrti, kde je vysoká kriminalita. Na to abys tam sehnal dům v klidné části, rozuměj v bohaté, musel by jsi šetřit tak na tři životy. Přeci tady jen ty rozdíly nejsou tak velké....Co bude do budoucna to těžko říct. Zřejmě dojde na menší nebo větší rasové a národnostní konflikty uvnitř Evropy. Prvopočátek už vidíme dnes a pokud vidíš, jak to stát zvládá, tak možná poznáme jak chytrá by byla investice do nábojů a balené vody...

Jaké měřítko máš na člověka? Rozhoduje národnost nebo příslušnost k té které subkultuře? Co SHARP, Redskins...odmítáš takové lidi nebo řešíš člověka jako takového?
Hele je mi úplně jedno z jakého prostředí člověk přišel, nebo ze subkultury. Mám kamarády skrz celou společnost. Od skins, punks, metalisty, rockery, motorkáře, po sportovce, podnikatele...tohle neřeším. Rozličností profesí a různým pohledem na věci kolem i já můžu získat nadhled a jisté obohacení. Být skinhead  přeci není o tom, že žiješ v nějaké sektě. Je to jen tvoje cesta životem, která ti vyhovuje.
Red a Sharps jsou myslím spíše nějaké mýtické postavy, nebo internetoví hrdinové jedné klávesnice. Nikdy jsem je u nás nepotkal, pouze o nich slyším. Neposkvrněné početí bude asi reálnější. Nikdy jsem se o ně ani nezajímal, tak ti nepovím na ně žádný názor. Komouše nechápu a Sharps bych ještě snad mohl chápat, že né každý musí být pravičák, ale proč si z toho dělat životní postoj? U nás to vzniklo hlavně v době, kdy vláda rozjela první represe, tak ti co nechtěli mít problémy hledali až našli Sharps. Já jim říkal ti hodní skíni. Dnes už se k tomu nikdo nehlásí.
Ale jinak mi osobně nevadí anarchista, nebo aktivisté za práva zvířat či ekologové. Nemusím s nimi souhlasit, ale je mi milé, že si uvědomují to, že ne všechno tu je v pořádku...Sice to chápou po svém, ale mnohem horší je ten mlčící dav co se rozvášní u TV v bezpečí svého obýváku.

Tvá nejcennější nahrávka (demo, MC, LP) ve Tvé sbírce?
Tohle ti prozradím a někdo mi do týdne vybere barák co? Sbírám LP a mám jich celkem dost. Jistě je pro mne cenný originál All screwed up, nebo desky Skullhead, Brutal Attack, Squadron, taky D.RI., Peter test tube babies, Toy Dolls, Sex Pistols.  Nebo vůbec první Hardcore výběr našich kapel, vydaný jako samizdat. Pak taky Kryla z roku 69. Jistě by se našlo víc.
Ale tě upozornuji, že mám doma moc zlého psa a ta nemá ráda, když si pouští tyhle desky někdo jinej než  její páneček.

Vzpomínám na mediální humbuk kolem vašeho koncertu s Lion´s Pride. Bylo to fér? Vždyť sem jezdí měsíčně X zahraničních kapel...myslím, že v tom hrála roli Tvá osobnost. Je to tak?
No jo. Byla to klasická etuda, kdy novináři dělali kolem toho humbuk, policajti mohli demonstrovat svoji důležitost. Já tak lítal od jedněch k druhým, mezitím jsem ještě stihnul odehrát se Squad. Trochu jsem podcenil množství lidí a že se to nedá zvládnout s několika lidmi jako ochrankou. Do toho jsem se dozvěděl, že o kilometr dál probíhá cikánská svatba...jedinej kdo dělal problém, bylo pár jejich svatebčanů, co došli provokovat ke vchodu. Policie je citlivě přemluvila a oni odešli. Jinak koncert byl fajn, tedy lidi říkali, já z něj moc neměl. Určitě v tom sehrála roli moje profláknutost, ale zas na druhou stranu to nebyla první akce a policajti věděli, že si vše ukočíruju, tak ani moc neprudili. Ovšem nevím jestli bych dnes za takovej gig neskončil nějaký čas v nápravném  Klokánku . Ale rock and roll byl vždy problém, tak to bude asi i nadále.

Většina lidí si představuje, že tatér má tak 40 tisíc měsíčně a že se moc nenadře a je pánem svého času. Můžeš toto vyvrátit nebo potvrdit?
Kdyby čtyřicet...mnohem víc. Jsem z toho už několik let neštastněj, protože by mi stačilo patnáct...Ale zas je to dřina. Jdeš do práce kdy chceš. Chodí ti sem holky, dobrovolně se vyslíkají, saháš na ně...mají tě rádi. Tak to je pochopitelný, že si to necháš zaplatit...ne?

Vě vězení může skončit každý z nás...bohužel. Můžeš v takovém případě člověku něco doporučit nebo poradit? Je vazba lepší varianta než být s 15ti dalšími exoty na cele?
ACAB – dle mého svatá pravda. Jaké máš Ty zkušenosti s fízly, výslechy, bachaři...
Zkušenosti musím mít jen ty nejlepší. Povím ti, že do jistého času jsem policajty bral většinou jako obtížný hmyz, se kterým jde občas vyjít. Dnes už je beru regulérně jako další ze zločineckých gangů. Mají na svědomí tu nejzávažnější kriminalitu a škoda, že neexistuje žádné přesné procento jejich podílu na celku. Možná to je díky kvalitám lidského materiálu, co se k nim přihlásí. Získají pak rychle pocit nějaké výjimečnosti a proč si tedy trošku nepřilepšit.
Vězení ? Ale tak vězení je přeci pro lidi, vynalezeno zase jen lidmi a jimi spravováno. Žádný recept neexistuje. Vazba je izolace se vším všudy, kriminál je volnější. V tomto si nevybereš. Můžu poradit jen heslo cizinecké legie – Jdi! Nebo pojdi !!! -  Na výběr tam stejně nemáš.

Ještě se kamarádíš s JKG chuligány? Rozumíš neoblomné lásce ke klubu? Já osobně mám daleko jiné priority na hony vzdálené této variantě...
Trošku tě opravím. Kdo je členem JKG asi nikdo ani pořádně neví. Svého času hooligans tvořilo to co  odpadlo od skinheads. Většinou spíš ty prapodivné typy. Později jsem pár lidí poznal, ale dřív jsem s nimi měl dost problémů. Holt kradení na benzinkách a zdrhání z hospod bez placení fakt není moje way. Svůj názor jsem na to řekl a to víš, že pak se začali objevovat všelijaké pomluvy. Občas se to popralo a věř, že by mi už dávno měla Antifa udělit pět rudých hvězd...protože já těch incidentů měl...Ale dnes je to pryč. Lidi zestárli, staré jizvy jsou zahojené a Brno padlo do druhé ligy... No tak proč se dál nesnášet? Ale obecně mentalitu hooligans moc nepobírám, ovšem je to jejich styl, jejich život, tak my co stojíme mimo tohle musíme respektovat. Nikdo vlastně není povinen zas chápat na oplátku nás.

Dopadají na Tebe někdy chmury ohledně neutuchající státní kontroly? Když by si to denně člověk připouštěl, tak asi skončí na psychárně. Ale před realitou by se oči zavírat neměly. Je proti tomu nějaké zbraně?
Zbraně? Já myslím, že nejlepší je vykopnout trumfy z rukou. Prostě dělat vše tak, abys nebyl mimo pochybné zákony. Naučit se s tím žít. Pod státní kontrolu spadá obrovský záběr zájmů. Kamery, odposlechy to je jen špička. Prostě nedělat nic co by jim dalo šanci na perzekuci a pak hned využívat systémových možností, jako je právník, stížnosti, obvinění atd.  Na druhou stranu, takhle uvažující jedinec je pro ně mnohem nebezpečnější. Tak nevím, jestli si s tím člověk nějak pomůže.

Chceš někoho pozdravit nebo někomu něco vzkázat? A Tvé osobní nebo hudební plány do budoucna?
Nějaký čas už jsem si raději odepřel luxus plánování. Od času, kdy jsem měl jít jen na kus řeči, že do oběda jsem doma a tahle polívka trvala rok, pak přišel hlavní chod a bez dezertu to bylo 27 měsíců...fakt raději ne. Samozřejmě něco stihnout nahrát. Užít si čas co tu máme vyhrazený.

Zdravím zbytek Randall Gruppe, kterým jsem opět nedal prostor, každého kdo to dočte až sem. Všechny co jsem stihnul naštvat. Znalce co budou zkoumat větná spojení. Policajty co budou z jejich bádání tvořit znění paragrafu a v neposlední řadě i tebe, jelikož to odsereš spolu se mnou.

Mějte se fajn a zůstaňte ve hře.

                                                  Martin





1 komentář: