Oblíbené příspěvky

pátek 21. října 2011

Ortel Rock

1.Na začátek se nám sporadicky trochu představte (věk, záliby, práce) a prozraďte v jakých kapelách jste působili nebo působíte.

V první řadě bych rád dopředu upozornil, že mé názory a odpovědi se nemusí shodovat s názory ostatních členů kapely.Vzhledem k tomu, že jsem textařem a tváří celé skupiny Ortel, dovolím si tedy odpovídat za Ortel jako celek.
Tak tedy k tvé otázce…mě (Tomáš) je 33 let, Vlastimilovi 33, Kojakovi 24, Flesh to tají a o ženách se to neprozrazuje, to bych Žolině nemohl udělat.
Všichni se živíme prací, až na Fleshe, který dosud studuje a Žolina, mám dojem letos ukončí též studium…myslím si, že živit se muzikou by jsme chtěli asi všichni.
Co se týče koníčků, tak k tomu asi také moc nepovím, scházíme se převážně jen na koncertech a ve zkušebně…jako přátelé či kamarádi nedržíme spolu jak by kdekdo očekával…sešli jsme se za účelem hudební produkce až na výjimku Vlastimila, kterého znám již z útlého mládí. Proto nemám nejmenší ponětí jaké záliby má jednotlivý člen ORTELU.

2.Vím, že Tomáš odzpíval i pár písní s lokální kapelou Conflict. Stýkáte se ještě s lidmi z této kapely? Proč jsi vlastně nezůstal u Conflict a zrodil jsi nový nepolitický projekt Ortel? Vím, že Conflict je stále aktivní kapelou a osobně se mi jejich nenásilná rocková tvorba velmi líbí!

Conflict jsem opustil z důvodu nespokojenosti s obsazením, v té době mi bylo kolem 20let a Conflict, tak jako kapely podobného zaměření, měli zpěváky  tzv.“řvouny“ čím hrubší hlas tím lépe, sám osobně jsem tento trend neunesl a raději odešel s vědomím, že si  kapelu založím raději sám.
Zda se stýkám s členy Conflictu si s dovolením nechám pro sebe.

3.Tehdejší Blood and Honour sekce byla na Plzeňsku velmi silná a obávaná až ji nakonec musel státní aparát zrušit. Myslíte si, že to byla pro stát z jeho očí opravdu taková hrozba nebo šlo jen o spontánní organizované mladé odpůrce politické korektnosti, kteří by časem stejně zestárli a své ideály by nechaly daleko za sebou? Byl útok policie a odsouzení těch lidí vůbec nutný?

Netuším jak to tenkrát vše bylo a neznal jsem členy této organizace osobně, nepřísluší mi tedy soudit zda měla či neměla smysl a budoucnost

4.Které kapely ovlivňují vaši tvorbu a s kým byste si rádi zahráli a proč?

Nejsme kapela, která se dá lehce zařadit a vím, že bude málo těch, kteří si po našem boku rádi zahrajou, my uvítáme jakoukoliv kapelu na podiu…a rádi si zahrajem s kteroukoliv bigbítovou či metalovou skupinou…
Co se týče hudebního ovlivnění, tak každý posloucháme jiné styly, tudíž se to ve zkušebně nějak všechno semele, ale že bychom přímo mohli ukázat na nějakého hudebníka jako vzor… to asi ne…!

5.Hrajete jen tak čistě pro zábavu nebo se snažíte působit na lidi hudbou a přimět je změnit názor nebo aspoň je přinutit k zamyšlení? Víte o nějaké podobné kapele se stejně dobře mířenými texty jako jsou ty vaše?

Myslím, že kdybychom hráli pro zábavu neskládali bychom tyhle texty a naše publikum by tvořila úplně jiná sorta lidí.
Pravdou je, že i my si občas potřebujeme odlehčit repertoár a kdo nás zná, určitě nám dá za pravdu, že občasné parodie na známé hity nejsou na škodu.
Při bedlivém poslechu všech těch slov co se snažíme dostat do lidí, by posluchač nejspíš odcházel z koncertu v depresích a to není účel našich vystoupení.
Pokud opomenu kapely ultrapravicově zaměřené tak jediné k čemu bych  pokusil ORTEL  srovnávat jsou Landa, Kryl či Nohavica…my jsme jen trošičku víc bigbítoví.

6.Zprávy a noviny jsou výčtem černé kroniky. Myslíte, že svět je skutečně tak zlý? Hnulo s vámi v nedávné době něco tak, že jste chtěli vzít spravedlnost do svých rukou?

Tak tohle je otázka ORTELU přímo na tělo, ano je svět zlý…ale tahle fráze je neskutečně obhajující…svět totiž tvoří lidé a o těch právě naše skladby jsou o lidech co ztratili zábrany, čest, hrdost a víru…
Spravedlnost do vlastních rukou je silné gesto…nikomu z nás nepřísluší řešit věci po svém ač by 100x chtěl. Je potřeba ctít zákony pokud to samé vyžadujeme od druhých.

7.Nějací slídilové z různých pochybných spolků by vás mohli nařknout, že audienci vašich koncertů tvoří převážně pravicoví skins. Je to tak? :-) Je vůbec nějaká subkultura, ke které máte blízko; a která?

Nemám rád tohle škatulkování, zda je někdo skins či metalák nebo anarchista, už když se podíváš na naši sestavu, tak hned musí každého trknout naše odlišné postoje. Možná jsme vzácný důkaz toho, že tolerance je jednou z největších pout mezi lidmi..pokud ovšem této tolerance někdo nezneužívá. Ano musím přiznat, že se objevují holohlaví fandové stále ve větším počtu oproti vlasatým, avšak nikdy jsme nikomu nezakazovali vstup a hraje se nám dobře pro každého jenž si něco z našich textů vezme.

8.Tome, máš vytetovaného českého lva na rameni. Další tetování nechystáš ? :-) Nebo si šetříš místo na nějaký ultra-kousek ?
Na tuto otázku se ptám jako skinhead, sám za sebe :-) Čistě teoreticky..když je člověk mladý, tak má jasné černo-bílé vidění světa. Jak stárne tak zjišťuje, že nic není tak „jasné“ a dané. Myslíte si, že je možné být skinheadem celý život? Nebo musí člověk v životě dělat ústupky a pomalu ale jistě zabředávat tak trochu do „davu“ ?

Ani ve dvaceti jsem neměl černobílé vidění,  jsem Čech, a tehdejší povinnou vojenskou službu bral jako morální povinnost vůči svému státu.
Prostě patriotem jsem se asi už narodil, proto ten lev…nevím, zda je možné být skinheadem na celý život a po pročítání literatury o tomto hnutí ani nevím, zda jsem vlastně nějakým vůbec kdy byl…to proč se lidé zařadí do nějakého hnutí  je především nějakým důsledkem a těžko lze smazat důvody, proč se jedinec dá na tuhle cestu…
Ten, co se hlásí k jakékoliv skupině lidí jen pro pocit zařazení, pro zviditelnění či mentální uspokojení že něco je a znamená, zpravidla může ze dne na den být jinde v jiné společnosti lidí, v jiné komunitě, s názory zcela opačnými…
Zabředávat do davu musíme všichni, ať se nám to líbí nebo ne…od toho je nějaký řád a zákon.
Otázkou je zda s tím zákonem souhlasíme…to už je pak jiná věc.
Jinak tetování plánuji a pokud tento článek vyjde až po 11.6.2009, tak už to budu mít za sebou, ovšem co a kam neprozradím…to je překvapení. 

9.Chystáte nové CD. Prozraďte nám peripetii toho co to všechno obnáší? Kolik toho budete vydávat? Existuje v ČR nějaký nezávislý label, který by vydával kapely jako je ta vaše?

Nové CD se práve dotáčí a snad se povede do konce června i když tomu už přestáváme pomalu věřit, strašně se to táhne a pořád jsme zhruba v jedné třetině, studiový režisér prý dělá co může a nám nezbývá než čekat na volný termín v dotočení ostatních nástrojů…
Moc se na něj všichni těšíme už jen z důvodu, že pro většinu členů je to prvotina ve studiovém prostoru…z původního Ortelu který nahrál první CD-Nevinnej jsme zůstali vlastně jen já a Vlastimil…tak se určitě máte na co těšit, nacpali jsme ho k prasknutí. 14 skladeb nám původně ani nechtěli povolit.
Sehnat sponzora byl také problém a kdo se někdy hudbě věnoval ví sám o čem mluvím, je to nevděčná činnost a pro členy nemalý finanční výdej, pokud chce aby zvuk jeho nástroje šel alespoň trochu poslouchat musí investovat a věřte, že je to suma zcela nevratná, nemá cenu zde rozepisovat veškeré výdaje kapely, nakonec by čtenář mohl nabýt názoru, že nás nikdo přeci hrát nenutí což je vlastně pravda, děláme to dobrovolně a je to snad i poznat na vystoupení…
CD bude k dostání opět na koncertech a připravujeme i nový on line shop, na kterém by měli být i trička a to na našich stránkách www.ortel.cz
Kapela jako je naše se nedá k ničemu přirovnat a tak asi Ortel jinde než na živo neuslyšíte, necpeme se do rádií ani do hitparád.

10.Někdy bývají problémy uspořádat koncert. Hlásíte své akce např.magistrátu města nebo zlodějskému spolku OSA? Kdysi jsem se domníval, že uspořádat akci je sranda. Ale byl jsem vyveden z omylu. Jak to tedy vlastně je a jak se to dá obejít ?

Nehlásíme akce nikde z důvodu účinkování v klubech kde „OSU“ platí majitelé.
Pořadatelé jednotlivých koncertů zatím žádný problém neměli a tak je (alespoň po plzeňsku) muzicírování v pohodě…
Jako pořadatelé nemáme zkušenosti a tak bohužel neporadíme ani jak danou problematiku obejít.

11.Píseň „o Dělníkovi“ je pro mě opravdu silným kafem! Věříte v lepší (sociální) uspořádání společnosti? Jste členy tzv.working class nebo je jedno k jaké sortě společnosti člověk náleží (bohatý nebo chudák), ale hlavně když se chová slušně ?

Nikdy jsem nebyl bohatý a pocházím stejně jako většina členů kapely z dělnického stavu. Nezávidím bohatým jejich finanční situaci ani se nestavím do role Jánošíka co chudým dával a bohatým bral…
Jediné co mne znepokojuje je mizející tzv.střední třída…člověk co je řádně zaměstnán a platí daně by měl žít na určité životní úrovni dle vzdělání a odbornosti, nemá cenu si nalhávat, že tomu tak nejen není, ale ještě se vlivem krize tato úroveň rapidně snižuje.
Já sám to nezměním a z toho je mi opravdu zle. Útěky kvalifikovaných zdravotníků do zahraničí je alarmujícím znamením, že zde není něco v pořádku!

12.Můžete mi prozradit názory a vaše postoje k:
 Vlastenectví
 Politika
 Dělnická třída
 Politická korektnost (nebo-li rasismus naruby)

Jak už jsem na začátku tohoto rozhovoru nastínil nemohu se vyjádřit za zbytek kapely a proto mi nepřísluší na tato dost vážná témata odpovědět, ve zkratce proto jen sám za sebe mohu říct, že:

 Vlastenectví by měla být vrozená vlastnost každého z nás

 Politika je svinstvo jak už řekl Švejk, ale někdo reprezentovat stát musí. Ovšem musí být zvolen plnohodnotnými volbami.

 Dělnická třída tu byla je a bude i když je čím dál míň učňovských oborů a chuť živit se rukama ztrácí na ceně…někdo totiž za ty pány manažery tu černou práci udělat musí

 Rasismus naruby je hodně citlivé téma a bojím se, že tolik stran ani plátek, ve kterém tento rozhovor má vyjít, nebude mít…rasismus je špatná věc v obou směrech…ovšem nevznikl by kdyby se nemísily jednotlivé národnosti…už se stalo a záleží jen na každém z nás jak se s tím vypořádá

13. Jaký postoj zaujímáš ke kalichu a vlastně i ke kališníkům? Dle mého názoru není ideálnějšího symbolu češství, vlastenectví a odboje...

Nemám moc rád tohle dělení lidí podle módy, stylu oblékání a nepatrných rozdílů v názorech...
a tak postoj ke Kališníkům je naprosto stejný jako ke každému jinému, beru člověka dle jeho povahy a činů než abych zkoumal jeho přesvědčení a politické či ideologické názory. Nemyslím si, že Kališník je odrazem ideálního patriota...ale to je čistě můj osobní názor.

 14. Ano, ctít zákony je jedna věc a nesouhlasit s nimi věc druhá. Je v pořádku
(oprávněné), když stát zakazuje keltský kříž a bere ho jako symbol neonacismu?
Vždyť jde o dědictví od prapůvodců naší kultury na pomezí slovansko-keltského soužití...

Abych pravdu řekl, nezaobírám se historií zmíněných symbolů a tak ti tohle nemůžu potvrdit ani vyvrátit, přesto si nemyslím, že by zakazování čehokoliv k něčemu vedlo...po 17.listopadu 89 se komunismus také zakázal a je to tu opět znova, i s jejich symboly...prostě zakázané ovoce nejvíc chutná a naláká tím daleko větší okruh lidí už jen z tohoto důvodu...je to smutné, ale je to tak 

15. Pokud by sis musel vybrat (i přes všechna politická úskalí), tak bys zvolil Dělnickou stranu nebo Národní stranu? :-)

Neznám podrobně politický program ani jedné jmenované strany a tak se obávám, že nebudu umět odpovědět...pokud bych měl na výběr jen pouze z těchto dvou stran asi bych volil DS

Za kapelu ORTEL přeji mnoho úspěchu v boji za slušnou zem!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat