Oblíbené příspěvky

pátek 21. října 2011

Right Rest (p.m.)

not my own interview
(p.m. = post mortem)

1. Na úvod trochu rutiny - niečo o skupine, vznik, zloženie...? Right Rest vznikol 28.5.2000. Súčasné zloženie: Palec – spev, Satan – gitara, Čiňo – basa, Milan – bicie.

2. Aký hudobný štýl hráte, akú hudbu počúvate, prípadne konkrétne skupiny, ktoré počúvate? Hráme identity rock (teda národný rock). Spektrum kapiel, ktoré počúvame je obrovský, väčšinou každý niečo iné, ale sú to všetko gitarové záležitosti, od punku cez rock, hardrock, až po heavy metal. Sem tam nejaká tá romantika, inokedy zasa poriadna divočina, podľa toho, na čo je práve nálada.

3. Koncerty, aké boli, s akými skupinami. Prípadne plánujete nejaké do budúcnosti? Koncertov sme veľa neodohrali (cca 10), ale všetky dopadli dobre. Väčšinou s punkovými a rockovými kapelami. A či nejaké plánujeme do budúcnosti? Určite áno, ale momentálne je taká situácia, že hľadáme a rozmýšľame, s kým budeme hrať. V súčasnosti sme asi jediná skupina na Slovensku, ktorá hrá hudbu s národnejšími textami, preto je ťažké niekoho vhodného nájsť. Ale sme odhodlaní pomáhať každej mladej kapele, ktorá by sa chcela dať na tento štýl. Myslím, že by bolo vhodné spomenúť na nás kontakt, určite nech sa ozvú na: rightrest@hotmail.com na 100% sa budeme snažiť, čo najviac ich podporiť.

4. Mohol by si nám v skratke predstaviť Vaše nové CD? CD predstavím naozaj iba v skratke. Nachádza sa tam 12 songov + 1 bonus. Štýl: od punku, cez rock, až po trochu tvrdšie hudobné prvky, ale nájde sa tam aj balada. Pár skladieb je ešte zo starších čias, chytajú trochu punkové rytmy a naopak, tie, novšie sú viac rockovejšie. Treba si to vypočuť. Album z nášho pohľadu určite nie je stopercentne skvelý, ale z tých časových a najmä finančných možností sa viac vytrieskať nepodarilo. Ale osobne si myslím, že to je jeden z prevratových albumov na slovenskej undergroundovej scéne. Každý si tam nájde obľúbenú skladbu. Možno to bude znieť trochu namyslene, ale sami sme boli prekvapení, že niektoré tie songy sú až tak chytľavé. Druhý album už bude čisto rockový a textovo skoro celý zameraný na národné myšlienky. Týmto smerom sme sa rozhodli ísť, tak dúfam, že sa nám bude dariť, presadiť to medzi čo najviac ľudí.

5. Hudba je na môj štýl dosť silne ovplyvnená punkom, radíte sa k tejto subkultúre, prípadne Váš názor na punk? Na punk-rocku sme vyrastali (teda tvorcovia hudby), preto sa niet čo čudovať, že to ovplyvnilo aj našu hudbu. Kedysi som chodil aj na koncerty, ale posledných pár rokov sa tohto štýlu zmocnila vlna názorov, ktoré mi nie sú po srsti. Ale dobrý a hlavne slovenský punk si rád vypočujem aj teraz.

6. Máte nejakú politickú orientáciu alebo ste apolitická skupina, prípadne politická orientácia jednotlivých členov? Zastávam názor, že vo všetkom je určitá politika. Snáď, iba keby sme spievali len o láske, tak by sme boli čistí. Ale nie je politika, ako politika. Keď sa pýtaš, či sa radíme ku nejakej politickej strane, tak odpoveď je nie. Sme sami sebou a snažíme sa rozhodovať sami za seba a žiť podľa toho, o čom si myslíme, že je správne. Samozrejme, nepatríme ani pod žiadne krídla, keď myslíš toto.

7. Dosť ma zaujala pieseň „Integrácia“, môžeš nám niečo povedať, ako vnímaš problematiku EU? Text Integrácie som napísal vtedy, keď som už na 100% vedel, že vstup do EU nás určite neminie. V podstate nie je proti prvotnej myšlienke EU, je proti pravidlám, systéme a spôsobom, ktoré si EU určila, ako podmienky pre vstup a zotrvanie v nej (preto „svinstvo zabalené do krásneho obalu“). Referendum bolo platné a 50% z hlasujúcich sa vyjadrilo za vstup. Je to spečatené a nič už s tým nespravíme. Sme a žijeme ako súčasť EU, a teraz už je zbytočné lamentovať a nadávať na Brusel. Momentálne musí byť na prvom mieste zachovanie vlastnej slovenskej identity, kultúry a posolstva Slovákov z minulosti, ale už teraz v rámci EU. Už tá budúcnosť bude s ňou spájaná a pre mňa je podstatné, aby aj moja desiata generácia po mne bola hrdá na slovenskú zem, národ a slobodu, za ktorú sme aj my bojovali. A aby hneď, ako sa ich niekto opýta, kto sú, nech zo srdca odpovedia: „Sme Slováci a máme radi našu rodnú vlasť“.

8. Zaujímavá je pieseň „Symbol slobody“, podľa môjho názoru najlepšia na CD, najmä pasáž s úryvkom textu básne Mor ho! Ako vnímate Ľ. Štúra a jeho druhov? Už počas študentských rokov som sa zaujímal o slovenský literárny romantizmus. Básne štúrovcov čítam dodnes. A už dávno som chcel spraviť text, ktorý by vyjadril moje myšlienky o slovenskom národe a myslím, že sa mi to aj podarilo. Ako symbol slobody som jednoznačne zvolil Kriváň, o ktorom vlastne celý text pojednáva. Popri tom sa do toho metaforicky a alegoricky vrývajú myšlienky späté s našou minulosťou. Jednoducho, tá skladba vyjadruje to, o čom táto kapela je, a aký má smer a cieľ. Na každom našom CD bude jeden song, v ktorom budú použité úryvky štúrovských básnikov, na tom ďalšom to bude od J. Botta z básne Orol. Ale nechajte sa prekvapiť. A čo sa týka Ľ. Štúra a jeho druhov, tak si ich vážim, ako ľudí, ktorí sa zaslúžili o to, že myšlienka slovenského ducha prežila aj ďalej.

9. Pieseň „Armáda“ je dosť zvláštna, bol niektorý z Vašich členov na základnej vojenskej službe? Táto skladba je jedna z našich prvých, takže niet sa čo diviť, že ten text je taký, aký je. V tých časoch sme sa pohybovali na punkovej scéne a pokiaľ viem, tak punkáči vždy armádu nenávideli. Akosi to vyplývalo z tých udalostí. A na tvoju otázku odpoviem iba – nie, úspešne sme sa zelenej buzerácii vyhli.

10. Váš názor na udalosti z augusta 1968? Jedným slovom prúser. Akékoľvek násilné vniknutie do inej krajiny je svinstvo. Je ale sranda, že sa v Moskve zľakli úsiliu našich najvyšších súdruhov o socializmus s ľudskou tvárou. Veľa ľudí bolo sklamaných, teda tí „hrdí“ komunisti sa cítili podrazení, a ľudia, čo komunistov nemali radi, tak tí si tú svoju nenávisť predĺžili o ďalších 20 rokov. Je to smutné a na zaplakanie.

11. Váš názor na komunizmus? Výstižný text piesne Nezabudneme dosť povedal za vás, ale predsa sa Vás na to pýtam. 40 rokov nešťastia a strachu. V našej krajine sa doslova zastavil čas. Práve preto sme aj celý náš prvý album venovali obetiam tohto režimu. Na titulnú fotografiu som získal autorské práva na použitie priamo od rodiny jej autora – Ladislava Bielika, česť jeho pamiatke a česť pamiatke všetkým ľuďom, ktorí kvôli komunizmu prišli o všetko. Môj otec je tiež novinár, takže viem z prvej ruky o tom, ako fungovala cenzúra. Radšej šiel robiť niečo a až po revolúcii sa k svojej obľúbenej práci vrátil. Máš pravdu, ten text hovorí asi za všetko, nemá význam sa o tom viac rozpisovať. Na záver k tejto téme poviem len jednu vetu: „Lacný chlieb a mlieko nikomu slobodu nenahradia“. Myslím, že tento výrok raz vojde do dejín, haha.

12. Dalo by sa o Vás povedať, že ste R.A.C. skupina, prípadne Váš názor na R.A.C.? Rozhodne nie sme R.A.C. skupina. Dnes sa do tejto sféry zaraďujú kapely s extrémnejšími textami, teda aspoň u nás sa to tak chápe. Right Rest sa práve kvôli tomuto dôvodu hlási k národnému rocku. Prvotná myšlienka R.A.C. je ale určite dobrá.

13. A čo náboženstvo, ste veriaci? Prípadne ateisti? Aký je Váš názor na náboženstvá? Otázka smerujúca na - skladbu Slepá viera. Tak pekne poporiadku. Osobne nemám nič proti tomu, keď niekto chce niečomu veriť. Táto pieseň nie je proti Bohu, je proti cirkvi. Ja nepotrebujem žiadnu cirkev, ktorá mi bude slúžiť, ako sprostredkovateľ medzi mnou a tým, čo je „nado mnou“. A som tvrdým zástancom oddelenia cirkví od štátu. Neviem, prečo by som ich mal podporovať aj z mojich daní. Peňazí majú predsa dosť a ešte si aj drzo dovolia po každej omši postaviť ku východu vyberačov príspevkov. Kvôli náboženstvám boli, sú a ešte aj budú najväčšie vojnové konflikty. Nechápem a nechcem byť súčasťou tohto večného kolotoča. Oddeliť a hotovo, nech kopú sami za seba, tak, ako každý jeden z nás.

14. Ako sa pozeráte na Hooligans, súdiac podľa Vašej bonusovej piesne, že futbalu fandíte. Bývame a žijeme v Bratislave a celý život fandíme Slovanu. Touto skladbou sme chceli vyjadriť aj našu podporu. Na druhú stranu je ale škoda, že ľudia, ktorí inak pri pive spolu dobre vychádzajú, sa dokážu tak znepriateliť kvôli športu. Ale asi je to pre nich tiež šport, kto vie. Nikdy sme medzi týchto tvrdých fanúšikov nepatrili, proste máme svoje mesto a v ňom svoj futbalový klub.

15. Ktoré osobnosti z minulosti alebo prítomnosti Vás niečím ovplyvnili? Sú pre Vás niečím zaujímavé? Je ich určite dosť, každého človeka niekto ovplyvnil. Záleží na tom, koho berieš, ako osobnosť. V podstate si vážime ľudí, ktorí sa dokážu postaviť za správnu vec a sú odhodlaní za to niesť aj následky s tým súvisiace.

16. Čo pre Vás znamená nacionalizmus? Všetky slová podobné tomuto vo mne vyvolávajú značné pochybnosti, lebo som už na ne počul množstvo názorov od rôznych ľudí a vo veľa veciach si odporovali. Takže nerád používam slová, ako je napr. nacionalizmus. Použijem vetu, ktorú som už niekde spomenul a myslím si, že vystihuje v skratke asi všetko. „Ja som Slovák a som na to právom hrdý. Mám rád svoju zem, svoj národ a snažím sa urobiť niečo pre to, aby ľudia nezabudli na minulosť a bol by som rád, keby sa v súčasnosti chovali tak, aby aj v budúcnosti existovala krajina, ktorá by nám všetkým dala dobré možnosti a na ktorú by bol každý z nás hrdý“.

17. Skoro záverečná otázka, ktorá bude zaujímať našich čitateľov, aký máte názor na Slovenskú pospolitosť? Aký máme názor na SP? Pravda je taká, že skoro vôbec nič o tom nevieme a mám vo zvyku nehodnotiť a nekritizovať to, o čom moc neviem. Ale ďakujem za otázku, musíš mi o tom povedať viac, potom sa vyjadrím aj ja.

18. Vaše slová na záver, odkazy, plány do budúcnosti... V prvom rade Ti ďakujem v mene celej kapely za rozhovor a hlavne za záujem o nás. Naše plány do budúcnosti sú pomerne dosť jasné, hrať a fungovať ďalej, pokiaľ sa bude dať, tak aj viac koncertovať a predovšetkým sa prostredníctvom našej hudby budeme snažiť o to, aby si čo najviac ľudí uvedomilo to, kde sa narodili a kde vlastne žijú a aby nezabúdali na to, čo zdedili po svojich predkoch. Ešte raz ďakujem. Čiňo.

Žádné komentáře:

Okomentovat