Oblíbené příspěvky

sobota 22. října 2011

Radix


Úplně na úvod prosím odhoďte svoji skromnost a trochu se nám představte. Věk členů, vaše záliby, zaměstnání. Neškodilo by trošku se podívat zpátky a udělat takové přehledové okénko od kolika let se věnujete hudbě a kdy jste vlastně přišli na to, že máte velký potenciál. Vážně si totiž myslím, že bychom na Slovensku jen těžko hledali kapelu vašich kvalit. Souhlasíte?

Zdravím, takže RADIX v súčasnosti hrá v zostave: Milan - spev, Miro - basa, Maťo - gitara, Mišo - gitara a Janko - bicie. Vek je od 22 do 29 a každý robí to, čo ho baví. A keď ho to nebaví, tak to robí preto, aby mal z čoho žiť J. Začiatky boli rôzne, ale myslím, že tak okolo 15teho roku života sme chytili nástroje do rúk. Kvality nechcem posudzovať, ani porovnávať našu tvorbu s inými kapelami, to už nechám radšej na samotných fanúšikov. Ale ďakujem za uznanie, poteší to J.

Několikrát jste změnili sestavu. Jak se v Bratislavě shánějí dobří hudebníci? Vybíráte si člověka do kapely dle hráčských schopností nebo si musíte rozumět i lidsky a názorově ? Tato otázka je mířená především na kapely, které se potýkají s neustálými změnami sestavy.

No, povedal by som, že meníme zostavu až príliš často, ale všetko má svoje klady aj zápory. Vždy niekto prestane vyhovovať, či už muzikantsky, alebo názorovo, tak to proste chodí. A či sa zháňajú hudobníci v Bratislave ťažko. Asi áno, ale vždy sa to nejako vyriešilo, takže s týmto problém nikdy nebol. Je tu veľa ľudí, ktorí majú chuť hrať.

Celkem dlouhou dobu o vás nebylo slyšet. Proč? Byli jste něčím zaskočeni nebo zklamáni? Vím, že jste vystupovali i na oslavách Sportovního Klubu Slovan. Přesto si však myslím, že by Vaše vystoupení mělo být více vidět. Přemýšleli jste o tom sehnat si nějakého promotéra, který by se o všechno toto staral?

V podstate fungujeme stále, aj sme fungovali, akurát máme problémy s časom a do toho ešte všelijaké iné veci. Ide to pomaly, ale hlavne, že to ide. Nekoncertujeme preto, lebo nie je ten čas skúšať skladby, aby sme mohli odohrať väčší koncert. Ale aj to sa už pomaly dáva do pohybu, vzhľadom na to, že skúšame veci na nové CD, tak snáď sa rozbehnú aj koncerty. Uvidíme aj, aké budú ponuky na hranie. Keď má ale niekto záujem nás v Čechách manažovať, tak nech sa ozve, dostane podiel J.

Vlastenectví tvoří dost znatelný náboj vaší tvorby. Znamená pro vás slovo vlast skutečně vše? Vidíte nějaký rozdíl mezi vlastenectvím spjatým k zemi (lokální nebo celostátní patriotismus) a vlastenectvím spjatým k lidem, tudíž k národu? V co věříte více? Ve svůj rod nebo ve svoji zemi?

Samozrejme, že je v tom rozdiel, ale takto sa na to ja, ako textár, nepozerám. My máme rôzne témy a keď sú niektoré texty s patriotickým nádychom (Prísaha, Ešte stále, Patria, Orol), tak sú v zmysle lásky k našej zemi, nemáme záujem spievať proti niekomu a šíriť tak zbytočnú nenávisť, ktorá nikam nevedie. A treba veriť v nádej, bez nej to nejde.

Lovesong není o nic míň emotivní než vaše ostatní songy a mám ho rád. Byla píseň výpovědí nějakého vašeho osobního zážitku ? A je volným pokračováním třetí písně z vašeho alba „Ešte stále..“ ?

Je to výpoveď, ako inak J. Aj také veci sa stávajú a sú súčasťou života, takže máme radi aj tieto inšpirácie. Pokračovanie je stále dokola, láska je nevyčerpatelná studnica J.

S kým byste si rádi zahráli? Kdo vás ovlivňoval ve vaší tvorbě?  Klidně mi můžete napsat váš top-ten, to by bylo úplně skvělé (popsat třeba 10 nejposlouchanějších věcí nebo alb či interpretů).

Toto je ťažká otázka, každý z nás počúva inú muziku, iných interpretov, od ľudoviek až po metal. Nevyberáme si preto, zvažovali by sme v danom momente, či ísť hrať s tou kapelou, alebo nie. Neorientujeme sa na určité druhy kapiel, naopak, pestrosť je zaujímavá vec. Takže čakáme na ponuky J.

Ohledně vašeho nového CD. Prozradíte nám, kdy vyjde, jak bude vypadat, co na něm najdeme? Je těžké najít vydavatele? Kde všude bude CD v distribuci ke koupi?

Ohľadne nového albumu, pripravujeme ho už dlhší čas a každý termín, čo sme sa snažili dať, nevyšiel, najme z časových dôvodov. Takže treba mať s nami trpezlivosť a dosť veľkú. Ale bude rozhodne plné dobrej muziky, máme teraz skvelých hudobníkov a každý niečím prispel, bude rôznorodé, aj hudobne, aj textovo. Vydavateľa nehľadáme zatiaľ, uvidíme, čo bude, až to bude hotové. Ale keď má niekto záujem to vydať, treba sa ozvať. Bude k dostaniu určite na našej webovke, ktorá sa tiež chystá a bude spustená spolu s novým CD. A pokiaľ sa podarí vybaviť, tak aj v nejakých obchodoch by sme ho radi videli. Ale to nezáleží len od nás.

Naplňují vás koncerty? Osobně pociťuji, že čím jsem starší, tím je to více vysilující. Koncertujete dost málo (prakticky vůbec :-( Chtěli byste to změnit? Kdyby si vás někdo chtěl na večer půjčit, tak kolik si má z prasátka vysypat peněz? :-)

Koncertujeme naozaj málo, snáď sa to zmení v najbližšej dobe. A koľko si má organizátor prichystať, to záleží na rôznych okolnostiach, vždy sa dá nejako dohodnúť, nemáme špeciálne podmienky.

Co si myslíte, že je v dnešním světě celé špatně? A jak to změnit? Hodláte na lidi působit skrze hudbu a texty, nebo by měl každý začít především sám u sebe a veškerá změna je v rukách individuality člověka?

Zlé je vždy v ľuďoch a pokiaľ sa sami neuvedomia, ťažko ich presvedčiť, aby to zlo páchali. My sa snažíme dať pozitívnu atmosféru a hlavne nádej, to je podstatné podľa mňa. A ako si to niekto vezme, alebo nevezme k srdcu, to je tá individualita. Nič viac sa prostredníctvom hudby ani urobiť nedá. Ale snažíme sa J.

Co je na Slovensku a vůbec celkově v životě společnosti a národa na zamyšlenou? Co byste chtěli změnit, co vás tíží a trápí?

Zmeniť asi ten celkový všeobecný postoj ľudí k problémom v našej spoločnosti. Všetky sú až moc jednoduché na to, aby sa riešili až tak zložito. Potom sa to len zbytočne nahustí a človek už pomaly ani nevie, kde vlastne začal. Treba premýšľať racionálne. Každopádne je ťažko pomôcť, dá sa len poradiť. A kto sa ako rozhodne, je už individuálny problém. Zodpovednosť ale za svoje rozhodnutie musí niesť každý sám, nech sa deje čokoľvek. Bohužiaľ tu sa jej každý chce zbaviť a preniesť ju na niekoho iného, najčastejšie na celú spoločnosť. Tomu nerozumiem a ani mi to nikto asi nevysvetlí, prečo to tak je. Na takýchto základoch sa potom ťažko stavia.

Pár songů máte podkreslených ženskými vokály. Pokud nejsou uměle navozené, tak kde jste takový ženský příjemný talent našli?

To bola čistá náhoda, tie baby sa tam zrazu objavili. Neplánovali sme to a preto to ani nie je tak, ako by sme si priali, proste to tak vyšlo. Ale v nových skladbách budú už plánované ženské vokály, takže je sa tiež na čo tešiť J.

Kdo skládá vaše písně? Působí někdo z Radix ještě v jiných kapelách/ projektech?

Hudobne sa podieľajú všetci, niekto viac a niekto menej, ale v podstate všetci. Texty sú len na mne. Čo sa týka pôsobenia členov v iných projektoch, tak bubeník má ešte metalový a poprockový a spevák robí vokály v Belasej šlachte. Inak ostatní sa venujú iba RADIXu.

Povězte nám trochu více o knize popisující klub Slovan Bratislava. Znamená tento klub pro vás více než jen sportovní oddíl?

Je to spomienková brožúra k 40-temu výročiu zisku PVP z roku 1969, vydaná fanklubom Slovana a my sme tam prispeli staršou skladbou, ktorú sme dali do nového šatu. Samozrejme,že máme Slovan viac ako len radi a pokiaľ to bude možné, tak budeme spolupracovať vždy, či už s klubom, alebo fanklubom.

Bývali jsme jeden velký stát obsahující ještě Podkarpatskou Rus. V roce 1993 došlo k rozbití Československa. Berete to jako nutný politický krok nebo to byla zrada na našem československém národu? Myslím, že většina si rozdělení nepřála.

Nepriala, ale bola to naozaj nutnosť, aby sa všetko vyvíjalo tak, ako sa má vyvýjať. My v RADIXe ale nerobíme rozdiely, máme radi aj Slovenky aj Češky J. Musím však povedať, že u vás je kultúrnosť národa na úplne inej úrovni, my máme čo doháňať. To je ale mentalitou, na Slovensku je všetko strašne zložité a ľudia nechcú pochopiť veci, ktorú sú okolo nich. Nevidia ich, bežia jak dostihové kone s klapkami na očiach a skáču cez prekážky bez toho, aby sa zamysleli nad tým, ako preskočiť, aby tá ďalšia prekážka nebola až taká ťažká. To je na dlho a ani neviem, či sa to vôbec dá pochopiť. Niekedy mám pocit, že tu nikto ani nič pochopiť nechce.

Mockrát děkuju za rozhovor!! Co byste chtěli vzkázat čtenářům závěrem?

Ďakujem aj ja. Podporujte dobrú muziku, lebo bez podpory je každá kapela bez šance niečo dokázať.

Miro & RADIX

Žádné komentáře:

Okomentovat