Oblíbené příspěvky

středa 19. října 2011

BULDOK


Vždycky jsem si říkal, že kvalita Buldoku je pro undergroundovou scénu až moc velký luxus. Něco ve stylu „házet perly sviním“ :-)  Kvality Buldoku jsou nepřekonané a v našich šířkách možná i nepřekonatelné. Máš, Jardo, stejný názor?

Já bych se s tímto názorem, až tak úplně neztotožnil, byla zde celá řada kapel, která si získala spoustu svých posluchačů. Tato kapela hrála prostě odlišný styl, než se do té doby objevoval na tehdejší hudební scéně.
Když  mně byla nabídnuta možnost hrát v této kapele (1995), tak to bylo hlavně o tom si zahrát svojí vlastní produkci…A to mi prakticky zůstalo do dnes :-) …Nepřekonané kvality to zní sice lichotivě, ale je to hlavně tím, že každý z nás si chtěl pořádně zahrát :-)

Proč jste si neudělali nějaký bokový (legální) projekt, se kterým byste 100% udělali díru do světa? Vím, že vám šlo nejspíš o poselství a ideu, ale ocenil vůbec někdo ze skinheadské scény vaše vysoké kvality?

To co jsme vydali jsme nepovažovali za ilegální věci a i dnes se s tímto názorem ztotožňuji… To že se soudy vyjádřily v náš neprospěch je věc jiná… Nikdy jsme nechtěli tvořit hudbu pro peníze, jako mnohé rockové hvězdy…Co se týče ocenění kvalit, tak  je rozhodně potěšující vědět, že spousta našich písní se stále hraje v podání mladších a začínajících kapel a nejsou to „skinheadské“  kapely…

Co říkáš na Tomův projekt Outsider? Podle mě je skvělý. Něco jako osobní zpověď. Hudebně posun jakoby více k hard rocku. Myslíš, že budoucnost bude ještě ve znamení nějakého Tomova projektu?

Na to za jakých podmínek byl tento projekt nahrán, tak má svoji kvalitu. Na Tomovi je vidět, že udělal drobátko  úkrok stranou. Máš pravdu, že toto Demo  tíhne přeci jen k hard-rocku, ale je to hlavně Tomův projekt…J Tomáš je tvůrčí osobnost, která nespí na vavřínech…takže se nechme překvapit J

Na jakých albech Buldoku (či Thodverdthuru nebo Wolfheartu) jsi se podílel a které je Ti nejbližší a proč?

Podílel jsem se na albech Screwface, Triumf a Creed of Iron a nejbližší je mi Screwface, protože toto album jsem hudebně vytvořil já :-)…Texty patřily vždy Tomovi. Na dalších albech jsem spolupracoval s bratrem Jirkou, který je podle mého názoru skvělý muzikant..;)

Proč vlastně Buldok ( a s ním i další honosné projekty!) přestal existovat? Bylo to zapříčiněno úpadkem „scény“ nebo perzekucí ze strany státu?

K tomu nemám co dodat – jednoznačně je to zájem státu…

A ohledně toho jak viděl stát a (ne)závislá justice vaši produkci...jak to vlastně probíhalo? Byli jste předvoláni jako celá kapela?A kvůli čemu vás obžalovali? Vždyť texty byly nezávadné..Takže vás postavili před věc: buď budete dál hrát a basa a nebo s tím skončíte?

Policie nás sebrala a vyslechla a pak proběhl soud. Bylo použito dost argumentů na vyvrácení, ale bylo to jako mluvit do zdi.
Můj názor na to je, že už dávno bylo rozhodnuto jak to dopadne a víc to rozebírat nebudu.

Hudebník jako Ty asi bez muziky žít nedokáže. Máš nějaký svůj vlastní projekt? Chystáš něco do budoucna?

Hudba mě stále baví, nápadů je spousta, bohužel vše je otázkou financí a v době  této „ekonomické“ krize – je to více než problém… Chybí dobrý producent či sponzor J Jednou bych chtěl udělat svůj vlastní projekt s bratrem, o kterém již byla řeč.

Jakou kapelu z československé scény uznáváš? Zaslouží si vůbec někdo respekt takového hudebníka jako jsi Ty? ;-)

Pokud se nejedná o Hip-hopové talenty („Long-shieldy“), tak si rád poslechnu jakékoliv české rockové kapely. Hlavně fandím mladým začínajícím. A věřím, že dobrá hudba je stále ve vývoji a nikdy nezanikne, tak tvořte vlastní tvorbu!J Obdivuji celou řadu hudebníků počínaje M. Pavlíčkem a konče A. Brichtou, respektuji zkrátka každého skvělého muzikanta ;)

Kdesi na internetových fórech jsem zaslechl, že Tom pobývá v USA, nebo v Anglii, jiní tvrdí, že žije v Praze. Ostatní parafrázují, že dělá nějaké techno...Nerad šířím drby...Jsi s ním v kontaktu? Sejde se ještě někdy stará „garda“, abyste zavzpomínali a nostalgicky zasnili?

Tom by měl být údajně v Praze a pokud dělá nějaké to techno tak si ho rád poslechnu J))), jinak jako stará „garda“ se bohužel nesetkáváme. I když bych se s klukama po letech rád sešel a klidně udělal další, jak říkáš, „legální“ album :-D Třeba si Tomáš všimne a ozve se :-)


Pokud nejsi profesionální muzikant, pak tento „job“ asi moc nenese. Když zavzpomínáš, tak kolik asi peněz jste si vydělali třeba za koncert? Také jste dost střídali vydavatelství (např. Ratata-tá ze Španělska). Nejde mi o hodnotu a informace o penězích, ale spíše bych rád věděl, kdo na vašich kvalitách třeba bohatl. Protože pokud se peníze z Cds atd.nedostávaly k vám, tak je to hrozná škoda :-(

Jak jsem již zmínil nedělali jsme to pro svůj profit, prestiž ani zisky, dělali jsme to, co nás bavilo – HUDBU .  To by mě také zajímalo kdo na nás bohatnul – ale jestli se ten dotyčný ozve rád mu pošlu své číslo účtu :-)

Osud Buldoku šel tak nějak malinko ruku v ruce s Excaliburem, kteří tvořili death/core (naprosto jiný styl v porovnáním s vaším). Neshledáváš v tom podobnost? Dnes má Bruno svoji kapelu Desolated (kapela okresního formátu)...Takže je čas na vás :-)

Podobnost bych shledával akorát ve výsledku soudním procesu J K té své hudbě bych dodal asi toto: „Když budou finance a zpěvák – tak náš čas ještě přijde“ J

Proč se vlastně rozhodlo, že se bude zpívat anglicky? Bylo to proto, aby se kvality Buldoku mohly rozšířit i za hranice? Nebo proto, že angličtina je ke zpěvu lépe stvořená? Mimoto, ještě se vrátím k vydavatelství. Proč zrovna španělský Ratata-tá records? Co poskytoval lepšího než ostatní labely?

Angličtina jak je známo je na zpěv více rozmanitá a na výslovnost měkčí a lépe zpívatelná. Já osobně uznávám více češtinu.
O studio jsem se nikdy nezajímal, řeklo se jedeme, tak se jelo.


Mluvil jsi o investicích do nahrávání. Asi je to určitě velikánský problém. Kolik třeba kapelu stojí ty nejnutnější výdaje, aby vůbec něco zplodila a dostala mezi lidi? A je lepší upsat se nějakému labelu a nebo zůstat DIY (do it yourself) a mít nad tím kontrolu?

Do investic jsem neviděl, byl jsem zapálený do nahrávání a to jsem dodnes.
Upsat se někomu to je sporný, buď budeš hrát a nebo se starat o kšeft. Jak se říká: když
něco chceš, musíš taky něco dát.

Jsi studnice nápadů. Opravdu jsi nebyl už nikde zúčastněn? A pokud půjde o budoucí projekt s bráchou, tak jak asi bude vypadat? Sakra, nedá mi to spát :-)

Pouze jen ty tři uvedený CD. S klukama máme kapelu, jsem o dost starší než oni, ale mládí
vpřed.Chodíme si zahrát pro potěšení a uvolnění. Jak jinak než vlastní písně. Snad se nám povede taky nějaká nahrávka. Jednu zkušební už máme. S bratrem to bude převážně kytarové, zpěv samozřejmě taky bude, něco už se mi rodí v hlavě teď. A bude to makačka, chci aby to bylo melodické, složité, mrazivé.
Spojit  více stylů a nezaměřovat se jen na jeden. A věřím, že s bratrem to půjde a těším se na to.

Já taky!!! Hodně štěstí !!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat