Oblíbené příspěvky

pátek 21. října 2011

Celková Impotence

Jak vůbec váš hudební projekt Celková Impotence vznikl? Bylo to spontánně někde v devadesátých letech v hospodě nad pivem? A nebo vznikl na troskách třeba nějakých dávnějších hudebních skupin?
 
Myslím, že označení hudební projekt je trošku nadnesený :-D Jednoduše jako hodně podobných mladíků v té době jsme měli potřebu sdělovat svému okolí své postoje. Neměli jsme žádné předchozí zkušenosti a je to myslím na naší produkci slyšet.
 
Odehráli jste posléze nějaké živé koncerty? Pokud ano, tak s jakými skupinami jste sdíleli pódium, kde a jaký konzik byl pro vás nejvydařenější?
 
Celková impotence odehrála jediný koncert, a to někdy v roce 1992 společně s rockovou kapelou Trautenberk, byla to sranda, ale poznali jsme, že pro nás je vhodnější „koncertování“ ve zkušebně, kde se na zkouškách scházeli naši přátelé.
 
Ve své době jste byli naprostou raritou svého druhu! Hrát nacionální punk nebylo určitě každodenní záležitostí :-) Jak jste se vlastně ocitli na této straně barikády? Co pro vás znamenalo vaše zařazení? Byli jste sami svého druhu, nebo takových kapel bylo snad víc?
 
Nevím o žádné jiné hudební formaci, která by sdílela naše ideály. Není myslím možné úplně jasně popsat vývoj v rámci naší komunity k tomu co lze nazvat jako nacionalistický punk, jednalo se o vzájemné ovlivňování a tříbení názorů uvnitř jedné ze skupin pražských punkerů po roce 1989, kdy jsme reagovali na celospolečenské změny hledáním nedestruktivní alternativy.
 
Nemůže si nevšimnout vašeho vkusného loga :-) Kdo ho vymýšlel? Má jít o analogii na znak slunce? Musím uznat, že je to naprosto originální a divím se, že jsem ho do dnešního dne ještě na nikom nespatřil.
 
No to je spíš taková směšná historka. Tehdejší zpěvák CI přišel jednou s historkou, že slyšel zaručenou zprávu o tom, že francouzští nazipunk (tedy jsme to slovo striktně chápali jako nacionalistický) používají znak, který je kombinací písmen N a Z. Tak jsme se ho snažili napodobit, později se ukázalo, že nic takového jako francouzský nazipunk neexistuje, ale znak nám vydržel. Analogii na znak slunce vůbec neměl, jsou to opravdu jen stylizovaná písmena N a Z.  Já se naopak divím, že nás za něj nezavřeli, když se dívám na dnešní posuzování různých odborníků na extrémismus, určitě bychom byli považováni za nacisty.
 
Teď už asi nejste v tom dění spjatém se scénou, ale pokud zavzpomínáte, tak kde bylo lépe? Tehdy, v porevolučních ranných časech, nebo teď?
 
Tehdy bylo lépe protože jsme byli mladí :-D Ne vážně, tehdejší já by si dnešního mne moc nevážil a pohrdal jím a dnešní já si z toho tehdejšího dělá často srandu :-D
 
Pokud vím, udělali jste rozhovor pro pár kališnických zinů. Vzhlíželi jste se v kališnictví? V té době zmatku se dalo lehce inklinovat k radikální pravici. To vy jste ale nikdy neučinili, že? Vyrůstali jste ve skinheadském kališnickém podhoubí? :-)
 
Měli jsme dobré vztahy s kališníky, neboť kališnictví bylo prostě a jednoduše skinheadským protějškem toho, co jsme my vnímali jako nazipunk. Celá ta věc ale byla složitější, jako punkeři jsme se skinheady měli od začátku devadesátých let celkem problémy a ve vzájemných bitkách jsme na počátku stáli vedle normálních i levicových punkerů proti skinheadům, kališníci byli první skinheadi, které jsme začali respektovat. Později jsme zase mnohem víc bojovali proti levicovým punkerům a skinheadům a naopak jsme více umírnili svůj odpor k ultrapravicovým skinům, byla to prostě složitá doba. Určitě se nedá říct, že bychom vyrůstali v kališnickém podhoubí, měli jsme mezi nimi hodně přátel a myslím, že jsme se ovlivňovali navzájem. Od konce roku 1992 byl basákem CI kališnický skinhead.
 
Co vlastně pro vás znamená nebo znamenalo být „punk“? Pamatuji si na citát, že „každý skinhead je punkáč, ale ne každý punkáč je skinhead“ J Souhlasíte? Znamenalo pro vás být „punx“ něco hlubšího než jen být revoltujícím článkem, respektive skinheadem s čírem?
 
Když se nad tím zamyslím, jsem vlastně celý život punker, alespoň podle měřítek, které k tomu označení mám. Dnes se jen nechci odlišovat od měšťácké společnosti primárně svou vizáží, ale svými hodnotami a jednáním. Pro mne byl vždycky největším rozdílem mezi skinheadem a punkerem skutečnost, že skinhead staví na současném společenském řádu, který se snaží modifikovat dle představ své subkultury kdežto punker se proti němu bouří a snaží se hledat k němu úplně novou alternativu. Alespoň takto jsem to vnímal já.
 
Nahráli jste jen jedno demo nebo je takových skvostů více?
 
Naštěstí jsme svět „obdařili“ jen jednou touhle vypečeností :-D I když trošku lituju toho, že není zaznamenáno nic z pozdní tvorby CI (tehdy již pod názvem Junta 73) kam se už začala prodírat staroslovanská tématika.
 
Pamatujete si na kapely jako Orlík, Braník, IPB, My-Lai, HNF, Suicidal Commando? Ovlivnila vás tvorba některé z těchto skupin?
 
Samozřejmě si na ně pamatuju, některé jsem měl možnost slyšet na jejich koncertech. Ale o ovlivnění je možné mluvit snad jen u HNF a pak Šanov I. který ve výčtu nemáš.
 
Slyšel jsem z té doby také o ryze rudé Oi! kapele Bastila a Opozice. Psal jsi, že i SHARP už tehdá existovali..mohl bys mi to přiblížit? Bylo to na ostří nože?
 
Ne, tyhle kapely neznám, znali jsme Red Silas, dokonce od nich náš bubeník kupoval bicí, byl to paradox, nazipunková kapela hrála na buben na kterém bylo napsáno Red Silas :-D
 
Jak na tom jsou členové C.I. dnes?
 
S bubeníkem nemám vůbec žádný kontakt, předpokládám ale, že se hudbě už nevěnuje. Basák má tři vysokoškolské tituly a pracuje v knihovně zamilován do slovanstva, když si z něj dělám někdy srandu a připomínám mu CI tak se má potřebu za tu dobu omlouvat za svou naivitu. Ze mne je nudnej právník a otec rodiny, nedávno jsem se svým kamarádem (bývalý bubeník punkové skupiny Korupce) sice jen tak ze srandy diskutoval možnost založit Celkovou Impotenci II. ale myslím, že skončíme jen u nostalgického žvatlání, už nám prostě chybí ta vitální síla mládí a hlavně víra, že můžeme něco změnit.


4 komentáře:

  1. Je možné někde zkontaktovat onoho exčlena CI? Díky moc!

    OdpovědětVymazat
  2. https://www.discogs.com/Celková-Impotence-Nikdy-Se-Nevzdáme/release/10333522

    OdpovědětVymazat
  3. https://www.discogs.com/Celková-Impotence-Nikdy-Se-Nevzdáme/release/10333522

    OdpovědětVymazat