Oblíbené příspěvky

pátek 21. října 2011

Brotherhood (pagan / folk)


Zdravím Brotherhood!! Pověz mi prosím něco o vzniku kapely potažmo projektu (co bylo hlavním impulsem ke zrození ?). Vím, že jsi aktivní převážně ve své další kapele Reborn. Chtěl bys, aby byly obě kapely dávány do souvislostí a nebo jde v každé z nich o něco jiného?

Projekt Brotherhood vznikol približne v lete 2007 kde som ja Arkonian a Licho (Flauty) nahrali prvý song, ktorý bol čisto inštrumentálny. V priebehu ďalších rokov sa nijako tento projekt nevyvíjal ani nepostupoval. Bolo to hlavne tým, že som odišiel študovať do iného mesta. V priebehu 3 rokoch som nahral a uverejnil 3 songy na myspace, ktoré boli nahraté v rôznych rokoch a  s rozdielnym zvukom. V roku 2009 prišiel prínos v podobe veľmi talentovaného speváka Reborna. Toto leto sme nahrali v štúdiu prvé demo, ktoré je prístupné na stránke www.myspace.com/brotherhoodsvk.

A co Ty a Tvá osoba? Jaké máš záliby, jak dlouho se věnuješ hudbě a kde bereš inspiraci…?

Ja a moja osoba by nemala byt predmetom záujmu o moju muziku. Chcem aby ľudia sústredili na hudbu a nie na moju osobu. Ale aby som na otázku odpovedal v celom znení tak k mojim záľubám patrí hlavne hra na gitaru, ktorej sa venujem vyše 10 rokov, dosť môjho času trávim nejakou fyzickou aktivitou. Buď je to posilňovňa alebo box, turistika. Inšpirácia prosto prichádza sama. Nepotrebujem sa na niečo upnúť aby som dokázal tvoriť.

Má být tedy Brotherhood brán jako samplové podomácké vyžití jednoho chlapíka se smyslem pro detail v hudbě? Nebo chystáte nějaké koncerty společně třeba s Adultery či Hromovlad ?

Pre tento moment je to kapela, ktorá ma 3 členov. V kapele sa snažíme využiť čo najviac živých nástrojov okrem bicích. Zohnať dobrého bubeníka je dnes problém a tiež by bol problém so skúškami a podobne, kdežto Ja a Reborn bývame v rozličných mestách.
O koncertoch je priveľmi predčasne rozprávať, pretože mame len 3 pesničky ale do budúcna by som si vedel predstaviť aspoň folkovú verziu týchto pesničiek na nejakej menšej akcii.

V Tvé hudbě cítím dost znatelné oživení a to skrze píšťaly, dechy…vycházíte z pohanství evropského nebo více ze slovanského folkloru? Uznáváš nějaké hranice jednotlivých staroevropských kmenů mezi evropskou kulturou (např. Keltové versus Slované, Vikingové, Germáni) nebo by jsme si měli ze všeho přejmout jen to nejlepší?

Ja osobne som za Paneurópske tradície, ktorým sa venujú aj texty v mojom black metalovom projekte. Nesnažím sa hľadať rozdiely v kultúrach Európy ale hlavne to čo všetkých spája.

Cítíš se v úzkém sepjetí s přírodou? Dotýkají se Tě nějak environmentální aspekty a lidské ničení a zásahy do přírody? Myslíš, že by bylo přírodě bez nás, lidí, lépe?

Prírodu mam veľmi rád. Ale netrávim v nej toľko času aby som povedal, že som s ňou úzko spätý. Každý je nejako ovplyvnený zásahmi do prírody a ja nie som iný. Príroda si sama reguluje koľko a čoho potrebuje. Určíte by si bez nás vydýchla.

Své postoje k přírodě a spojitost k zemi se snažíš vyjadřovat skrze pagan-black metal. Proč jsi zvolil tento styl? Je naprosto nejideálnějším v tomto směru? Cítíš se být patriotem spjatým se svoji zemí nebo také věříš v možnost povstání a osvěty svého vlastního národa?

Skôr by som to nazval Folk metal. V hudbe som skôr vyjadril istú stránku mojich pocitov. Určíte sú to pocity vlastenectva a úcty k našej zemi. Neviem či je to práve najideálnejší smer pretože každý štýl muziky priláka istý okruh ľudí.

Jakou kapelu nejvíce ctíš a proč? A rozděl mi to prosím na zahraniční a českou…

Vyjadrim sa k WP scene.
Z českej scény je to určite Buldok. Je to vynikajúca kapela s výbornými textami. Doteraz sa mi neomrzela.
Zo zahraničných kapiel poľský Honor kde platí to iste čo som napísal pre Buldok.

Prozradíš nám svůj aktuální top-ten nejposlouchanějších kapel nebo písní?

1. Brotherhood – Synovia Peruna
2. Brotherhood – Moja vlasť
3. Brotherhood – Večný boj
4. Triarii - On Wings Of Steel
5. TRIARII - Muse In Arms
6. M8l8th – Rodnyj  Moj Kraj
7. Saltus - Bogów moc święta
8.
Aquilus - Millicent End Season
9. Beowulf – Svedectvi
10. Justícia - Hammer


S kým bys jednou rád sdílel pódium a proč?

Budem rad, že budem na jednom pódiu s Rebornom. To mi stačí.

Chystáš se vydat CD? Pod kým vyjde? Nahodil bys nějakou lahůdku, která by zvedala prodej?

Určite chceme našu muziku vydať. To kde bude vydaný náš projekt je ešte aj nám neznáme.
Chcem dohrať aspoň 4 pesničky aby z toho bolo plnohodnotné CD a nie demo.

Chtěl bys to s kapelou dotáhnout na profesionální úroveň, aby vás živilo hraní? Stal by se tak koníček Tvojí obživou. Bylo by to tak v pořádku? :-)

Bol by som veľmi v oblakoch ak by som si to vedel predstaviť. Určite v dnešných podmienkach to nie je možne. Aj keď živiť sa hudbou = niečím čo ma skutočne baví je snáď snom každého.


Kdo píše hudbu a texty? Jaká je posloupnost? Co vzniká dříve? A kde bereš inspiraci?

V našom projekte vznikli najskôr pesničky a až do nich sa urobili texty. Hudbu som robil ja. O všetky texty a vokály sa postaral Reborn. Ale myslím, že je to úplne bežné robiť najskôr hudbu a potom texty.

Cítíte v nějakém směru diskriminaci vůči někomu nebo něčemu ze strany státu? Znamená pro Tebe svoboda slova více než cokoliv jiného?

Určite cítim. Myslím, že aj ty. Sloboda slova? Na Slovensku môžeš povedať čo len chceš... Len ta sloboda slova ťa môže byť v konečnom dôsledku tvoja nesloboda.

Věříš Ty osobně v nějaký politický směr a jsi nějak angažovaný ve své vůli pro změnu?

Mňa politika nezaujíma. To ale neznamená, že som ľahostajný tomu čo sa deje v našom štáte.. Zmena nemôže prísť len tak. Nato aby sa zmenil svet ako celok sa musí zmeniť každý jednotlivec.

Na Slovensku jste zavedli Euro..dotkl se tento krok nějak znatelně společnosti a hlavně účtů, příjmů a peněženek lidií? Nebo se tento centralizovaný krok dá přežít?

Neznášam euro. Všetko si prepočítavam naspať na koruny. Bol to pekne premyslený ťah ako z nás urobiť ešte väčších chudákov. Ak bude tvoj plat na úrovni zbohatlíkov tak ti bude jedno či je koruna alebo rubeľ.

A na závěr nám prozraď nějaké motto, které by nás mělo provázet. Nějaký vzkaz nebo pozdrav?

Iron Will and Discipline. Jedine vôľa a disciplína je to čo potrebuje každý aby dokázal meniť sám seba.

Ďakujem za rozhovor a pozdravujem súčasných a aj budúcich fanúšikov.

Žádné komentáře:

Okomentovat